La primera batalla de Bull Run (1861): “La batalla del pícnic” Publicat el 6 de març de 2023 Un calorós i assolellat diumenge 21 de juliol de 1861 s’enfrontaren per primera vegada en una batalla a gran escala les forces de la Unió i la Confederació, prop del rierol de Bull Run. A només 30 milles de Washington, nombrosos membres prominents de l’aristocràcia i periodistes de la capital seguiren a l’exèrcit de la Unió i observaren la batalla, organitzant un pícnic als voltants de la mateixa. El desenllaç inesperat forçaria una caòtica i grotesca fugida.
Alexandre Magne i l’oracle de Siwah, un misteri no resolt Publicat el 3 de febrer de 2023 El que va succeir a l'Oasi de Siwah (Egipte) l'any 332 aC constitueix un dels majors misteris que envolten la història d'Alexandre Magne. Quines foren les raons que el varen motivar a recórrer una quantitat ingent de quilòmetres pel desert per a visitar un oracle quan, certament, podia aprofitar-se de l'eufòria anímica del seu exèrcit després d'haver vençut per segona vegada als perses a la batalla d'Issos (333 aC), i destruir-los d'una vegada per totes? En aquest article intentem entendre el perquè d'una visita enigmàtica i envoltada de misticisme que, a priori, sembla que no era prioritària per a vèncer al colós Imperi Persa.
Quan la pintura, l’escultura i altres arts eren competició als Jocs Olímpics Publicat el 13 d'octubre de 2022 A l'Antiga Grècia l'art i l'esport anaven junts, o així ho pensava l'historiador i pedagog Pierre de Courbertin, un dels fundadors dels Jocs Olímpics moderns. Aquest tenia un somni: combinar l'art i l'esport perquè els homes s'eduquessin en aquestes disciplines, i no en la guerra. Amb la fundació del Comitè Olímpic Internacional el 1894, va veure la possibilitat de dur a terme la seva estimada proposta.
Adwa i Isandhliwana, dos exemples de resistencia africana a la colonització europea Publicat el 29 de juliol de 2022 Des d’una perspectiva europea el fenomen històric de la colonització s’estudia sovint partint de l’òptica dels països europeus. Malgrat ser un episodi de qüestionable justificació ètica i moral tradicionalment la historiografia ho engloba comprenent els factors que van dur a les potències europees a aquesta dinàmica durant l’era moderna i contemporània.
La resolució de conflictes a l’edat mitjana Publicat el 7 de juliol de 2022 La conflictivitat sempre ha estat present al llarg de la història. Des dels primers temps feudals les comunitats urbanes i rurals necessitaren la disposició d’alguns magistrats encarregats d’oferir solucions als possibles conflictes que sorgiren en els si de les comunitats o fora d’elles.
Mary Richardson: a ganivetades contra la Venus! Publicat el 11 de juny de 2022 El 10 de març del 1914, Mary Richardson va entrar a la National Gallery de Londres per mutilar el quadre de La Venus del Mirall (1647) de Diego Velázquez. Però, per què ho va fer? Va escollir aquesta obra a l’atzar? Què hi ha al darrere d’aquest acte?
Quan la Història deforma la veritable història: una cançó d’amor Publicat el 22 de maig de 2022 Identifiquem determinades cançons amb imatges o diades molt específiques, i això provoca que emocionalment les relacionem amb aquests fets. Ara bé, molt sovint, les obres més representatives i emblemàtiques no són militars o èpiques en origen, sinó que provenen d’adaptacions de cançons populars, revistes, sarsueles o directament del món de l’espectacle i això fa que se n’oblidi l’origen real. Enric Ortega ens explica l'origen de l'himne de «La Legión»: El novio de la muerte.
L’ordinador com a metàfora de la guerra freda: una mirada comparativa entre els Estats Units i la Unió Soviètica Publicat el 2 de maig de 2022 Durant la segona meitat del segle XX ens trobem amb una relació molt estreta entre els treballs de científics i el desenvolupament militar; mentre per una banda hi havia una investigació científica, per l'altra hi havia un clar interès o ús militar. De fet, tot el que van ser les ciències de l'espai i de la informació van ser possibles degut al finançament dels departaments de seguretat i militars, en plena Guerra Freda.
El Cos de Carrabiners: un cos armat singular i efímer Publicat el 12 d'abril de 2022 L'any 1829, nasqué el Cuerpo de Carabineros de Costas y Fronteras per lluitar contra el contraban i el frau fiscal, alternant dita funció amb l’ordre públic i el control de les fronteres i les costes. Aquest cos s'organitzava seguint l'estructra militar i més enllà de la lluita contra el contraban, els carrabiners sovint s’involucraren conflictes interns com ara les carlinades i diferents revoltes i pronunciaments militars.
L’enigmàtica serp vermella que va protegir l’imperi persa sassànida Publicat el 29 de març de 2022 Al nord-oest de l’actual Iran s’erigeixen, al llarg de 200 quilòmetres des de la costa sud-est del mar Caspi fins a les muntanyes de Bilikuh, les restes de la Gran Muralla de Gorgan, la que al primer mil·lenni de la nostra era fou l’estructura defensiva més gran del món. Fou superior a la de qualsevol muralla romana, fins i tot més llarga que els murs d’Adrià i Antoní junts, i cronològicament és anterior a la Gran Muralla Xinesa. Sense cap mena de dubte es tracta d’una sofisticada obra d’enginyeria que encara guarda nombrosos secrets de l’època sassànida.
Article Els fets del Sis d’Octubre a Barcelona i la repressió des de la façana d’enfront Publicat el 14 de febrer de 2022
Article Menorca i les seves formes d’ocupació del territori fins a la romanització Publicat el 15 de desembre de 2015