València: capital del sexe. La fama del bordell de la ciutat de València Publicat el 27 de juny de 2024 No tot van ser arts i lletres... el segle d’or valencià també va impulsar el mercat carnal. La ciutat de València no només es va convertir en un referent cultural, demogràfic i econòmic de la península Ibèrica i d’Europa, també va ser un referent en material sexual. El bordell de la ciutat de València o La Pobla de fembres peccadrius, va viure també el seu moment de brillantor i popularitat pel qual va arribar a tindre una enorme fama nacional i internacional.
La Pobla d’Ifach. Una vila medieval a la costa valenciana (1297-1365) Publicat el 12 d'abril de 2024 Un breu estudi introductori de l'història de la Pobla d'Ifach, un castrum localitzat a l 'actual terme de Calp que perfectament és reflex del procés de colonització i implantació del feudalisme al Regne de València. El cas de la Pobla d'Ifach i de la seua cultura material apropa als contemporanis a la comprensió d'unes realitats complexes i ja llunyanes en el temps.
Les inventores del pessebre en temps medievals Publicat el 22 de desembre de 2023 Tot i que la historiografia tradicional ha atribuït la creació del pessebre a Francesc d’Assis, diverses historiadores han advertit que el pessebre és una representació artística anterior i que el seu origen pertany a la devoció femenina medieval. Segons aquests estudis, les beguines i les místiques en foren les seves inventores al segle XII i el popularitzaren al llarg de tota l’Època Medieval. Així doncs, Francesc d’Assis no hauria fet més que continuar una tradició artística i religiosa inaugurada, genuïnament, anys abans per un moviment espiritual de dones.
El cançoner de Ripoll: el corpus líric clandestí de temàtica eròtica del monestir de Ripoll Publicat el 29 de novembre de 2023 Marcat per una vida agitada i convulsa, el manuscrit 74 del fons de Ripoll de l’Arxiu de la Corona d’Aragó (s. X) se’ns presenta, avui dia, com a un còdex d’allò més curiós i insòlit amb motiu de la presència d’un corpus líric eròtic, que fou encabit entre les seves pàgines de manera clandestina. Uns poemes que no van ser disposats a l’abast públic fins que l’any 1923, Lluís Nicolau d’Olwer, polític i escriptor català, posà de manifest la troballa i l’existència d’aquestes composicions líriques amoroses, les quals havien estat redactats posteriorment en el manuscrit (s. XII) per un monjo del monestir de Ripoll.
Roger Nimier i la caiguda dels “Hussards” Publicat el 9 d'octubre de 2023 Roger Nimier va encapçalar, a principis dels anys cinquanta, una particular croada cultural contra les tendències de la joventut francesa del moment, una lluita contra el marxisme cultural i en defensa de la tradició. S'envoltava d'un grup d'escriptors força heterogenis, provinents majoritàriament del col·laboracionisme amb els nazis i de l'extrema dreta. El seu era un moviment de resistència que mai va quallar, sent aixafat per l'empenta revolucionària del maig del 68.
La papessa Joana: la dona que va ocupar el tron de Sant Pere Publicat el 7 de juliol de 2023 Entre els segles XIII i XVI s’estengué per Europa un relat que situava una dona en el càrrec més alt de la cúria: el de papa. Les motivacions darrere la llegenda foren diverses i respongueren a les relacions socials de l’època, la progressiva transformació de la imatge de la dona medieval i la difusió de les tesis de la reforma protestant. Els dominics tengueren un paper fonamental en la difusió de la llegenda, que esdevindria una arma de doble tall per a l'Església Catòlica.
“Shunga”, art eròtic japonès del període Edo Publicat el 5 de maig de 2023 El Shunga (en japonès, "quadre de primavera") és un terme japonès emprat per a referenciar l'art eròtic, el qual consta de tota una sèrie d'obres produïdes des del s. XVII fins al s. XIX. La major part d'aquestes peces, especialment rellevants a escala social durant el període Edo, es troben en la tècnica de xilografia (estampació inclosa en el gravat del relleu, en la que la tinta s'estén per la part elevada de la matriu). La majoria estaran en aquest format d'estampa, en un tipus d'execució conegut com a "Ukiyo-e", però també es podran trobar rotlles, anteriors cronològicament.
Com funcionava una carnisseria del segle XVIII? Publicat el 27 de març de 2023 Aquest escrit és un estudi sobre la gestió de l'arrendament municipal de les carnisseries a l'època moderna a partir de l'anàlisi de la normativa municipal present en uns documents del segle XVIII de la carnisseria de l'Hospitalet, que trobem a l'arxiu municipal d'aquesta població i ens permeten extreure les següents conclusions: l'arrendament de la carnisseria garantia els ingressos principals que necessitava el comú, l'abastiment de carn del poble i regulava les condicions de venda i els preus.
La primera batalla de Bull Run (1861): “La batalla del pícnic” Publicat el 6 de març de 2023 Un calorós i assolellat diumenge 21 de juliol de 1861 s’enfrontaren per primera vegada en una batalla a gran escala les forces de la Unió i la Confederació, prop del rierol de Bull Run. A només 30 milles de Washington, nombrosos membres prominents de l’aristocràcia i periodistes de la capital seguiren a l’exèrcit de la Unió i observaren la batalla, organitzant un pícnic als voltants de la mateixa. El desenllaç inesperat forçaria una caòtica i grotesca fugida.
Article La Xina dels Han i la constitució de la ruta de la seda en temps de Han Wudi Publicat el 15 de desembre de 2021
Deformant la Història «Age of Samurai: battle for Japan»: l’època daurada dels samurais Publicat el 23 de setembre de 2021