Sabem com morirem: la rebel·lió del Gueto de Varsòvia Publicat el 26 de maig de 2022 Judit López ressenya l'obra de Paco Ignacio Taibo II, sobre la història dels homes i dones que van decidir rebel·lar-se al gueto de Varsòvia, una reconstrucció precisa dels fets que van conduir a l’alçament contra el Tercer Reich, que recrea un desconegut passatge de l’Holocaust.
El passat fosc del turó. El camp de concentració franquista del Castell de Lleida (1938-1940) Publicat el 12 de maig de 2022 Durant la Guerra Civil i els primers anys de la postguerra, el sistema concentracionari del règim franquista va esdevenir un dels principals elements per permetre al dictador consolidar-se al poder i eliminar qualsevol oposició. Així, entre principis de 1938 i mitjan 1940, la Seu Vella, "el Castell", va convertir-se en un dels camps de concentració més importants de Catalunya on es van tancar milers de presoners de guerra republicans. Jaume Font ressenya l'obra de Gerard Pamplona, una nova perspectiva sobre els esdeveniments que van tenir lloc des de la primavera de 1938 fins a l'estiu de 1940 al turó de la capital del Segrià.
Gladius: Vivir, luchar y morir en el ejército romano Publicat el 28 d'abril de 2022 Albert Sabaté ressenya «Gladius: Vivir, luchar y morir en el ejército romano», obra de Guy de la Bédoyère on es fa un recorregut per totes les facetes de la vida d'un soldat romà. Es tracta d'un volum de referència per a qualsevol amant de la història clàssica o de la història militar.
L’últim Marx: una biografia política Publicat el 31 de març de 2022 Iris Vilaró ressenya l'obra de Marcello Musto, que presenta una anàlisi de la vida i el pensament de Karl Marx, a través dels seus manuscrits antropològics, els estudis sobre la transformació de la propietat i la crítica del colonialisme, que ens convida a descobrir un nou Marx.
Els orígens del miracle econòmic català Publicat el 10 de març de 2022 El llibre d'Antoni Simon ens aproxima a la dinàmica històrica que propicià aquesta precoç incorporació al món industrial, on analitza el capital social, el capital humà, les estructures de distribució de la propietat i de la riquesa, la cultura política i cívica amb valors de representativitat, deliberació i negociació, així com la incidència dels canvis tècnics i de productivitat que d'ençà de les darreres dècades del segle XVIII posaren Catalunya en el camí del creixement econòmic modern.
Tres savis jueus de la Barcelona medieval Publicat el 25 de febrer de 2022 Pol Sánchez ressenya l'obra de Manuel Forcano sobre el paper de la Barcelona medieval com a centre irradiador de cultura jueva. Entre els seus savis destaquen tres figures decisives en la història intel·lectual i religiosa del judaisme català i europeu entre els segles XI i XV: el científic i traductor Abraham bar Hiyya, el jurista i teòleg Salomé ben Adret, i el filòsof Hasday Cresques.
La fi del control policial Publicat el 10 de febrer de 2022 Robert Rubió ressenya l'obra d'Alex S. Vitale, que mostra com l'expansió de l'autoritat policial és incompatible amb l'empoderament de la comunitat, la justícia social, fins i tot la seguretat pública. Basant-se en investigacions pioneres de tot el món i cobrint pràcticament totes les àrees en la gamma cada vegada més àmplia de la feina policial, l'anàlisi presenta el fet que l'aplicació de la llei ha arribat a exacerbar els mateixos problemes que se suposa que ha de resoldre.
Barco de esclavos Publicat el 28 de gener de 2022 Ferran Vives ressenya l'obra de l'historiador Marcus Rediker, que repassa el paper dels vaixells esclavistes britànics i nord-americans del segle XVIII, instrument imprescindible de la migració forçada més gran de la història i una de les claus dels orígens i el creixement del capitalisme global, basant-se en trenta anys de recerca en arxius marítims, registres judicials, diaris i relats de primera mà.
El petit imperi Publicat el 14 de gener de 2022 Celeste Muñoz ens presenta "El Petit Imperi", obra d'Eduard Gargallo i Jordi Sant, que repassa la influència catalana, els negocis i la vida quotidiana a la colònia de Guinea Equatorial.
Atles d’història dels jueus de Catalunya Publicat el 17 de setembre de 2021 Manel Forcano, doctor en Filologia Semítica per la Universitat de Barcelona, i Víctor Hurtado, llicenciat en Ciències Econòmiques i doctor en Història Medieval per la Universitat de Barcelona, elaboren un recorregut per la història dels jueus catalans en una obra cabdal per a la historiografia hebrea.
Deformant la Història «300» de Miller i Varley: existir a l’ombra d’un mateix Publicat el 9 de novembre de 2017
Deformant la Història «El Judici dels 7 de Chicago»: quan la realitat supera la ficció Publicat el 8 de novembre de 2020