Les dones i la subversió de la comunitat Publicat el 12 de març de 2023 Josephine Iglesias ens ressenya l’obra de Mariarosa Dalla Costa “Les dones i la subversió de la comunitat”, on a través d’un recull de quatre textos ens relata l’inici dels moviments feministes durant la dècada dels anys 70 del segle passat. Unes reivindicacions que van iniciar-se com una protesta de la divisió capitalista del treball en haver-li atorgat a la dona un paper de subordinació a l’home, afectant-se-li la possibilitat de creativitat i desenvolupament de la seva activitat. Des d’aquesta òptica, l’autora planteja com a única forma per superar l’explotació de les dones, a través d’un escenari de subversió, amb l’objectiu d’aconseguir l’autonomia sexual, psicològica i emocional.
Les sis de Ravensbrück Publicat el 24 de desembre de 2022 Míriam Roma, l’autora de “Les sis de Ravensbrück”, pretén reconstruir les trajectòries vitals de sis lleidatanes que visqueren sota el jou del nazisme. Des d’aquesta òptica, se’ns mostra el context històric que visqueren les joves abans i durant la seva reclusió en camps de concentració fins al seu alliberament. Testimonis que visibilitzen una perspectiva de gènere invisibilitzada durant anys, amb el fi de reivindicar la importància de la memòria històrica i d’homenatjar a aquelles dones que foren deshumanitzades, humiliades i vexades pel sistema concentracionari nazi.
Una curiosa historia del sexo Publicat el 6 de desembre de 2022 Kate Lister ens presenta, en la seva publicació Una curiosa historia del sexo, la trajectòria històrica d’alguns dels temes de debat actuals més rellevants entorn de la sexualitat humana. Al llarg de vuit blocs, l’autora traça els recorreguts de distints debats sexuals des del seus orígens fins a l’actualitat i aporta al seu públic la possibilitat d’entendre, des d’una òptica analítica, els comportaments i els mites sexuals que coneixem en l’actualitat.
La democracia ateniense en la época de Demóstenes. Publicat el 11 de novembre de 2022 El filòleg Mogens H. Hansen presenta la reedició d’una de les seves obres més destacades. El seu estudi sobre les institucions i la democràcia atenesa del segle IV aC, encara que publicat originalment el 1991, segueix sent cabdal en l’àmbit acadèmic i de la recerca. La revisió publicada aquest any 2022 l’ha enriquit en gran manera, tornant a col·locar-la al centre del debat historiogràfic sobre aquest tema.
El Partit dels Panteres Negres. Una novel·la gràfica Publicat el 29 de setembre de 2022 Marc Pinyol ens ressenya l’obra de David F. Walker i Marcus K. Anderson guardonada amb el premi Eisner a la millor obra basada en fets reals. Una història sobre la trajectòria del Partit Pantera Negra quaranta anys després de la seva dissolució. Es tracta d’una novel·la en format còmic que repassa la història del Partit, on recull totes les seves facetes i ens ajuda a comprendre en quin context social i històric es van produir. L’extensa feina de recopilació documental, combinada amb les magnífiques il·lustracions, fan que la lectura sigui altament clarificadora.
El naufragi de Catalunya. La guerra civil catalana del segle XV Publicat el 2 de setembre de 2022 El naufragi de Catalunya és una obra que cal situar dins del renovat interès historiogràfic pel tema de la Guerra Civil catalana (1462-1472), un esdeveniment capital que va significar el final definitiu de l’esplendor medieval de Catalunya. En els darrers anys, El naufragi de Catalunya, ha significat el retorn d’una mirada més atenta als aspectes polítics, recuperant alguns dels plantejaments clau de la historiografia nacionalista, com per exemple la diferent cultura política del rei i de les elits catalanes.
Sabem com morirem: la rebel·lió del Gueto de Varsòvia Publicat el 26 de maig de 2022 Judit López ressenya l'obra de Paco Ignacio Taibo II, sobre la història dels homes i dones que van decidir rebel·lar-se al gueto de Varsòvia, una reconstrucció precisa dels fets que van conduir a l’alçament contra el Tercer Reich, que recrea un desconegut passatge de l’Holocaust.
El passat fosc del turó. El camp de concentració franquista del Castell de Lleida (1938-1940) Publicat el 12 de maig de 2022 Durant la Guerra Civil i els primers anys de la postguerra, el sistema concentracionari del règim franquista va esdevenir un dels principals elements per permetre al dictador consolidar-se al poder i eliminar qualsevol oposició. Així, entre principis de 1938 i mitjan 1940, la Seu Vella, "el Castell", va convertir-se en un dels camps de concentració més importants de Catalunya on es van tancar milers de presoners de guerra republicans. Jaume Font ressenya l'obra de Gerard Pamplona, una nova perspectiva sobre els esdeveniments que van tenir lloc des de la primavera de 1938 fins a l'estiu de 1940 al turó de la capital del Segrià.
Gladius: Vivir, luchar y morir en el ejército romano Publicat el 28 d'abril de 2022 Albert Sabaté ressenya «Gladius: Vivir, luchar y morir en el ejército romano», obra de Guy de la Bédoyère on es fa un recorregut per totes les facetes de la vida d'un soldat romà. Es tracta d'un volum de referència per a qualsevol amant de la història clàssica o de la història militar.
L’últim Marx: una biografia política Publicat el 31 de març de 2022 Iris Vilaró ressenya l'obra de Marcello Musto, que presenta una anàlisi de la vida i el pensament de Karl Marx, a través dels seus manuscrits antropològics, els estudis sobre la transformació de la propietat i la crítica del colonialisme, que ens convida a descobrir un nou Marx.
Històries de l'esport Argentina i Anglaterra, una rivalitat dins i fora del camp Publicat el 20 de maig de 2022
Article La traceologia: seguint el rastre de les empremtes de fabricació i ús Publicat el 15 d'octubre de 2022