Història de vida de Mari Chordà. Artista multidisciplinària, poeta i activista feminista Publicat el 12 de juny de 2024 Mari Chordà és una artista ampostina multidisciplinària i activista feminista, amb una extensa contribució pictòrica i poètica. A través d'aquesta obra, es fa un repàs cronològic per la seva història de vida i obra artística, a través del qual ens permet conèixer aquesta dona pionera, inclosa dins del pop art feminista dels anys seixanta del segle passat, clau per entendre la llibertat femenina en l'art a Catalunya.
“Visch de mon treball y seguint los amos”: Francesos i treballadors a la Catalunya de mas (bisbat de Girona, ss. XVI-XVII) Publicat el 25 de febrer de 2024 Arnau Barquer i Cerdà estudia l’establiment de la immigració francesa al bisbat de Girona durant els segles XVI i XVII, a la seva obra “Visch de mon treball y seguint los amos”: Francesos i treballadors a la Catalunya de mas (bisbat de Girona, ss. XVI-XVII)” planteja com aquests s’inseriren tant en el món rural com en l’urbà a les diferents comarques gironines, ocupant inicialment els estrats més baixos de la societat catalana de l’època.
Palestina. Cien años de colonialismo y resistencia Publicat el 3 de novembre de 2023 Rashid Khalidi, destacat historiador, escriptor i referent acadèmic en la història moderna de l’Orient Mitjà ens guia a través dels entramats fils que configuren el teixit de la complexa història moderna de Palestina, revelant tant els esdeveniments transcendentals com les històries humanes que han donat forma a aquesta terra disputada al llarg de tant temps. El seu enfocament equilibrat i la capacitat per presentar múltiples perspectives fan que el llibre sigui una lectura essencial per a qualsevol que busqui una comprensió de la situació a Palestina.
Miguel Primo de Rivera. Dictadura, populismo y nación Publicat el 29 de setembre de 2023 Quiroga ens ofereix un estudi historiogràfic de la personalitat del dictador, de les doctrines difoses i, en general, de tot el període del règim sense el qual no es pot explicar el període immediatament posterior, la Segona República i la dictadura franquista i, per descomptat, el present. Tot això, amb l'objectiu clar d'humanitzar i contextualitzar històricament el dictador i la dictadura per tal d'eliminar els tòpics que envolten el període així com la vida del personatge.
Dones, raça i classe Publicat el 12 de maig de 2023 Angela Y. Davis, l’autora d’aquest llibre pretén mostrar la contribució de la comunitat negra i, en especial, de la dona treballadora negra al moviment feminista, degut a l’intent d’invisibilització d’aquestes, tot prenent com a referència el període comprès des de la Guerra de Secessió nord-americana fins a l’actualitat. Un estudi que permet fer, alhora, una denúncia de l’existència de classisme, racisme i sexisme dins el moviment sufragista i que ha arribat, malauradament, fins als nostres dies.
L’Edat Mitjana. La primera globalització? Publicat el 7 d'abril de 2023 L'Edat Mitjana. La primera globalització?, és l'obra que ens ressenya Teresa Luque on a través de diverses conferències i debats de les jornades celebrades a Balaguer el juliol de l'any 2019 els ponents reflexionen sobre l'inici de la globalització, el qual marquen amb el començament de l'Edat Mitjana.
Les dones i la subversió de la comunitat Publicat el 12 de març de 2023 Josephine Iglesias ens ressenya l’obra de Mariarosa Dalla Costa “Les dones i la subversió de la comunitat”, on a través d’un recull de quatre textos ens relata l’inici dels moviments feministes durant la dècada dels anys 70 del segle passat. Unes reivindicacions que van iniciar-se com una protesta de la divisió capitalista del treball en haver-li atorgat a la dona un paper de subordinació a l’home, afectant-se-li la possibilitat de creativitat i desenvolupament de la seva activitat. Des d’aquesta òptica, l’autora planteja com a única forma per superar l’explotació de les dones, a través d’un escenari de subversió, amb l’objectiu d’aconseguir l’autonomia sexual, psicològica i emocional.
Les sis de Ravensbrück Publicat el 24 de desembre de 2022 Míriam Roma, l’autora de “Les sis de Ravensbrück”, pretén reconstruir les trajectòries vitals de sis lleidatanes que visqueren sota el jou del nazisme. Des d’aquesta òptica, se’ns mostra el context històric que visqueren les joves abans i durant la seva reclusió en camps de concentració fins al seu alliberament. Testimonis que visibilitzen una perspectiva de gènere invisibilitzada durant anys, amb el fi de reivindicar la importància de la memòria històrica i d’homenatjar a aquelles dones que foren deshumanitzades, humiliades i vexades pel sistema concentracionari nazi.
Una curiosa historia del sexo Publicat el 6 de desembre de 2022 Kate Lister ens presenta, en la seva publicació Una curiosa historia del sexo, la trajectòria històrica d’alguns dels temes de debat actuals més rellevants entorn de la sexualitat humana. Al llarg de vuit blocs, l’autora traça els recorreguts de distints debats sexuals des del seus orígens fins a l’actualitat i aporta al seu públic la possibilitat d’entendre, des d’una òptica analítica, els comportaments i els mites sexuals que coneixem en l’actualitat.
La democracia ateniense en la época de Demóstenes. Publicat el 11 de novembre de 2022 El filòleg Mogens H. Hansen presenta la reedició d’una de les seves obres més destacades. El seu estudi sobre les institucions i la democràcia atenesa del segle IV aC, encara que publicat originalment el 1991, segueix sent cabdal en l’àmbit acadèmic i de la recerca. La revisió publicada aquest any 2022 l’ha enriquit en gran manera, tornant a col·locar-la al centre del debat historiogràfic sobre aquest tema.
Article L’Evangeli segons Maria Magdalena: «No doneu lleis per no ser tenallats per elles» Publicat el 15 de setembre de 2021