Atenes era una democràcia? Publicat el 25 de juny de 2020 L'Atenes clàssica se'ns mostra com un exemple de democràcia primerenc, però realment podia ser-ho quan només hi votaven entre el 15 i el 25% de la població?
Capitalisme o socialisme? Publicat el 19 d'abril de 2020 Atenint-nos a la greu crisi econòmica que arrosseguem des del 2008, la discussió entre capitalisme i socialisme segueix més viva que mai. Ho comenten els historiadors Jordi Peralta i Pol Borrellas.
La Segona República: un canvi real o una idealització? Publicat el 14 d'abril de 2020 La Segona República Espanyola va suposar un canvi qualitatiu per a les classes populars? O més aviat ens ha arribat un record romàntic i idealitzat després de la guerra? Els historiadors Jordi Peralta i Julià Gómez ho debaten.
Podem parlar de «Catalunya» durant l’edat mitjana? Publicat el 25 de març de 2020 Al llarg de la baixa edat mitjana perdurà l’ús del terme Catalunya, en les seves diverses variants, presents en la documentació. Ens endinsem en el debat!
Sobre el feudalisme: concepte, usos i utilitats Publicat el 23 d'octubre de 2018 En aquest debat historiogràfic es contraposen dues concepcions del feudalisme, exposant-ne les problemàtiques i virtuds d'un concepte de referència obligada
La conquesta d’Amèrica: un genocidi? Publicat el 8 de juny de 2018 La conquesta d'Amèrica fou un genocidi? Plantegem el debat historiogràfic, amb dues visions contraposades sobre fets històrics de l'Amèrica del segle XVI
Comunisme i Feixisme: dos enemics davant del mirall Publicat el 14 de gener de 2018 Reflexionem al voltant de les semblances i diferències entre comunisme i feixisme.
Què va matar a l’URSS? Publicat el 28 de maig de 2017 El col·lapse de la Unió Soviètica era inevitable? Quin paper hi van jugar les reformes de Gorbatxov? Estaven destinades al fracàs o eren necessàries?
Idus de Març: crim o necessitat? Publicat el 2 d'abril de 2017 Parlem dels Idus de març i l'assassinat de Juli Cèsar. Quines motivacions va tenir? Fou un bon negoci pels romans? Perillava realment la República?
La naturalesa de les institucions catalanes a l’Antic Règim Publicat el 19 de març de 2017 Les institucions catalanes a l'Antic Règim han sigut objecte d'estudi i controvèrsia per molts histriadors. Quina va ser realment la seva naturalesa?
Article Miquel Mateu, un dels més grans exponents del franquisme català (II) Publicat el 15 d'abril de 2016
Article Guerra al Pacífic: els inicis del conflicte entre Estats Units i el Japó Publicat el 15 de juliol de 2017