Buenaventura Durruti: el mite contra la revolució Publicat el 20 de novembre de 2023 Buenaventura Durruti és un nom amb un peu a la història i un altre en el mite. Fou així ja en vida i just després de la seva mort. Temut i odiat per uns, idealitzat per altres, sovint desdibuixat l'home. Nat a León el 1896 en una familia obrera nombrosa i compromesa, Durruti va morir al front de Madrid el 20 de novembre de 1936. En quatre dècades va créixer l’home i el mite.
Quan Noruega renasqué Publicat el 17 de maig de 2023 El disset de maig de 1814 Noruega s'independitzava de Dinamarca després de segles de sotmetiment. Però el rei de Suècia, tant per ambicions personals com per les clàusules del tractat de Kiel signat uns mesos abans, no va acceptar-ho i va envair Noruega per tal d'annexionar-la. La consegüent guerra no aconseguí els resultats esperats i, després d'una gran actuació militar, els noruecs van poder signar un tractat de pau molt favorable. A partir de llavors, els seus ciutadans van gaudir d'un dels sistemes més liberals i democràtics d'Europa: es va establir una monarquia constitucional amb un rei molt limitat i un parlament amb àmplies prerrogatives.
La Guerra de Crimea (1853-1856). Quan França i el Regne Unit van intentar aturar Rússia Publicat el 1 d'abril de 2023 La Guerra de Crimea va ser un conflicte que va enfrontar múltiples potències a mitjans del segle XIX. L'Imperi Rús del Tsar i l'Imperi Otomà dels sultans es van enfrontar a la península de Crimea en una guerra llarga i cruent amb importants conseqüències per al territori. En aquesta efemèride, Josep Dorca dóna les claus principals per a entendre aquesta guerra, les seves causes i també les seves conseqüències.
L’assassinat de Salvador Seguí (El Noi del Sucre) Publicat el 10 de març de 2023 El 10 de març de 1923, en un context de violència sense igual als carrers de Barcelona, Salvador Seguí va ser assassinat a trets a mans de pistolers a sou de la patronal al carrer de Sant Rafael de Barcelona mentre passejava acompanyat del seu amic Francesc Comas. Aquest va ser un dels grans cops que va acabar escapçant la mobilització obrera que deixà el camí lliure a la dictadura de Primo de Rivera. El clima creat per la lluita del moviment obrer, el pistolerisme i la Gran Guerra va convertir la capital en un espai on convivien espies, delators i confidents. La mà ferma, temperada i inflexible de la patronal, acompanyada d’un cenetistme que creixia imparable i que albirava una imminent revolució social inspirada per la revolució bolxevic, convertia Barcelona en una olla a pressió.
Freddie Mercury: símbol d’una generació Publicat el 24 de novembre de 2022 Freddie Mercury és un dels símbols indiscutibles del rock a escala mundial. Però com va acabar per erigir-se en un mite el famós vocalista de Queen? En aquesta efemèride es recull la seva figura amb motiu de l’aniversari del seu traspassament per continuar recordant la seva trajectòria i la seva música.
El segon triumvirat: els ciments de l’era d’August Publicat el 23 de novembre de 2022 El 23 de novembre de l’any 43 a.C. va ser un dia cabdal per la República romana; per a sorpresa del Senat, Octavi, Marc Antoni i Lèpid signaven la Llei Titia, donant lloc a la instauració del Segon Triumvirat. Aquest període, tremendament inestable i tumultuós, culminaria amb la derrota de Marc Antoni a la batalla d’Àccium i la presa de poder total sobre l’imperium per part d’Octavi, que passaria a dir-se August.
Imagine, la culminació d’un mite Publicat el 8 d'octubre de 2022 El dia 8 d’octubre de 1971 es publicava al Regne Unit l’àlbum Imagine, el que seria el segon treball d’estudi de John Lennon en solitari. Aquest conté la que sens dubte és la seva cançó més coneguda, de títol homònim al disc. La cançó va ser escrita per John, sent produïda per ell i per Yoko Ono. Imagine va ser el senzill més venut de la carrera en solitari de John Lennon i es va convertir ràpidament en un himne pacifista escoltat i cantat a tots els racons del món per aquells que, sobretot, estaven farts de tanta guerra.
José Gervasio de Artigas, tota una vida de federalisme Publicat el 23 de setembre de 2022 Quan es parla dels processos d’independència dels territoris de la Monarquia Hispànica a Amèrica, es solen citar els projectes que van centralitzar -i irradiar- ciutats com Buenos Aires o Bogotà. Però lluny d’això, la desestructuració del sistema virregnal va obrir la porta d’altres propostes, de tipus federal, que defensaren amb paraules i armes un model diferent de construcció de país. Pel cas del Riu de la Plata, aquestes iniciatives van ser liderades per José Gervasio Artigas, conegut en diferents moments de la seva vida com a «Protector dels Pobles Lliures», «Cap dels Orientals » o, fins i tot, «Pare dels pobres», i que va morir un 23 de setembre de 1850.
L’inici de la conquesta de Mallorca per part de Jaume I Publicat el 12 de setembre de 2022 Tal dia com avui, l’any 1229 el rei Jaume I va arribar a l’illa de Madina Mayurqa, actual Mallorca, per començar la conquesta d’aquesta de mans dels musulmans. Les tropes cristianes provinents de la corona d’Aragó varen arribar en vaixell per la badía de Santa Ponça. Aquest mateix dia es va produir la coneguda com a batalla de Portopí. Un enfrontament a camp obert entre les tropes de Jaume I, el conqueridor, i les almohades de les mans de Abú Yahya, amb l’objectiu d’ampliar els territoris de la Corona.
Article La Companyia de Jesús: la seva expulsió dels territoris espanyols Publicat el 15 d'octubre de 2021
Curiositats Quan la Xina ja rebentava preus a l’època moderna: la importació de seda xinesa a Amèrica al segle XVI Publicat el 27 de desembre de 2016