L’assassinat de Salvador Seguí (El Noi del Sucre) Publicat el 10 de març de 2023 El 10 de març de 1923, en un context de violència sense igual als carrers de Barcelona, Salvador Seguí va ser assassinat a trets a mans de pistolers a sou de la patronal al carrer de Sant Rafael de Barcelona mentre passejava acompanyat del seu amic Francesc Comas. Aquest va ser un dels grans cops que va acabar escapçant la mobilització obrera que deixà el camí lliure a la dictadura de Primo de Rivera. El clima creat per la lluita del moviment obrer, el pistolerisme i la Gran Guerra va convertir la capital en un espai on convivien espies, delators i confidents. La mà ferma, temperada i inflexible de la patronal, acompanyada d’un cenetistme que creixia imparable i que albirava una imminent revolució social inspirada per la revolució bolxevic, convertia Barcelona en una olla a pressió.
Freddie Mercury: símbol d’una generació Publicat el 24 de novembre de 2022 Freddie Mercury és un dels símbols indiscutibles del rock a escala mundial. Però com va acabar per erigir-se en un mite el famós vocalista de Queen? En aquesta efemèride es recull la seva figura amb motiu de l’aniversari del seu traspassament per continuar recordant la seva trajectòria i la seva música.
El segon triumvirat: els ciments de l’era d’August Publicat el 23 de novembre de 2022 El 23 de novembre de l’any 43 a.C. va ser un dia cabdal per la República romana; per a sorpresa del Senat, Octavi, Marc Antoni i Lèpid signaven la Llei Titia, donant lloc a la instauració del Segon Triumvirat. Aquest període, tremendament inestable i tumultuós, culminaria amb la derrota de Marc Antoni a la batalla d’Àccium i la presa de poder total sobre l’imperium per part d’Octavi, que passaria a dir-se August.
Imagine, la culminació d’un mite Publicat el 8 d'octubre de 2022 El dia 8 d’octubre de 1971 es publicava al Regne Unit l’àlbum Imagine, el que seria el segon treball d’estudi de John Lennon en solitari. Aquest conté la que sens dubte és la seva cançó més coneguda, de títol homònim al disc. La cançó va ser escrita per John, sent produïda per ell i per Yoko Ono. Imagine va ser el senzill més venut de la carrera en solitari de John Lennon i es va convertir ràpidament en un himne pacifista escoltat i cantat a tots els racons del món per aquells que, sobretot, estaven farts de tanta guerra.
José Gervasio de Artigas, tota una vida de federalisme Publicat el 23 de setembre de 2022 Quan es parla dels processos d’independència dels territoris de la Monarquia Hispànica a Amèrica, es solen citar els projectes que van centralitzar -i irradiar- ciutats com Buenos Aires o Bogotà. Però lluny d’això, la desestructuració del sistema virregnal va obrir la porta d’altres propostes, de tipus federal, que defensaren amb paraules i armes un model diferent de construcció de país. Pel cas del Riu de la Plata, aquestes iniciatives van ser liderades per José Gervasio Artigas, conegut en diferents moments de la seva vida com a «Protector dels Pobles Lliures», «Cap dels Orientals » o, fins i tot, «Pare dels pobres», i que va morir un 23 de setembre de 1850.
L’inici de la conquesta de Mallorca per part de Jaume I Publicat el 12 de setembre de 2022 Tal dia com avui, l’any 1229 el rei Jaume I va arribar a l’illa de Madina Mayurqa, actual Mallorca, per començar la conquesta d’aquesta de mans dels musulmans. Les tropes cristianes provinents de la corona d’Aragó varen arribar en vaixell per la badía de Santa Ponça. Aquest mateix dia es va produir la coneguda com a batalla de Portopí. Un enfrontament a camp obert entre les tropes de Jaume I, el conqueridor, i les almohades de les mans de Abú Yahya, amb l’objectiu d’ampliar els territoris de la Corona.
El cop d’Estat contra Allende Publicat el 11 de setembre de 2022 Parlar de l'11 de setembre a casa nostra ens evoca, indubtablement, a la caiguda de la ciutat de Barcelona en mans de les tropes borbòniques l'any 1714, en el marc de la guerra de Successió Espanyola. Aquesta fita, que a Catalunya celebrem com a Diada Nacional, ha condemnat a l'ostracisme una efemèride que, avui dia, encara continua retombant dins el panorama polític i social d'Amèrica Llatina, parlem del cop d'estat del General Pinochet a Xile de 1973.
L’execució de Nicola Sacco i Bartolomeo Vanzetti Publicat el 23 d'agost de 2022 El 23 d’agost de 1927, els treballadors italians i militants anarquistes Nicola Sacco i Bartolomeo Vanzetti eren condemnats a mort i executats mitjançant electrocució a la presó de Charlestown, Massachusetts. Aquest és, probablement, un dels exemples més flagrants i icònics de prevaricació contra presos polítics del segle XX.
José de San Martín: vida i mort vinculades a una causa Publicat el 17 d'agost de 2022 El 17 d’agost de 1850, als 72 anys, va morir José de San Martín a Boulogne-sur-Mer (Pas de Calais, França): exiliat, vigilat per la policia francesa, pobre, quasi cec i acompanyat per la seva filla i les visites d’ amics i curiosos. Com va acabar així el que, anys enrere, era conegut com El Llibertador, El Protector als territoris que avui són l’Argentina, Xile, Bolívia o Perú?
La mort d’Evita: l’inici del mite Publicat el 25 de juliol de 2022 El 26 de juliol de 1952 va morir una de les personalitats que més van marcar el segle XX -i segurament també el XXI- de l’Argentina: Eva María Duarte, coneguda com a Evita Perón. La seva figura sempre ha estat envoltada de polèmica, pel que va significar a la política i la societat argentina i pel seu llegat i mite. Als 33 anys, un càncer d'úter va trencar el camí d’una de les polítiques que més amors i odis ha suscitat, fins avui en dia.
Deformant la Història «Braveheart»: la història romàntica de William Wallace, per Mel Gibson Publicat el 9 d'octubre de 2016