«Babylon»: el cinema com a orgia Publicat el 22 de maig de 2024 Adrià Guasch ens parla de Babylon (2022), un dels films més interessants dels últims anys, que torna la miradal al Hollywood clàssic. El film juga amb la idea d’una Babilònia contemporània, que és sense dubte una visió poderosa i suggerent per múltiples raons.
«Un cel de plom»: la vida per la llibertat de Neus Català Publicat el 12 de desembre de 2023 Lucía Aliagas ens parla d'una de les nostres activistes més cèlebres: Neus Català. Neus Català i Pallejà va néixer l’octubre de 1915 al municipi del Priorat dels Guiamets, provinent d’una llar camperola, fet que ja des de nena li va marcar i li va fer prendre consciència de classe davant les condicions que patia la seva família. El moment àlgid en la seva politització es va donar amb el fracàs del cop d’estat feixista el 17 de juliol de 1936 i el seu ingrés poques setmanes després en el nounat Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC).
«El mestre que va prometre el mar»: visió i tragèdia d’un docent tarragoní Publicat el 10 de novembre de 2023 L'Adrià Guasch ens parla del film "El mestre que va prometre el mar". Corria l’any 1936 quan el jove professor tarragoní Antoni Benaiges va prometre als seus alumnes de la petita localitat de Bañuelos de Bureba (Burgos), que els portaria a veure el mar. La majoria dels nens i nenes no havien sortit mai del seu poble, i la perspectiva de poder contrastar les seves visions fantasioses sobre el mar va despertar en ells grans il·lusions.
«Irati»: misticisme i matriarcat als pobles vascons Publicat el 18 de setembre de 2023 El 15 d'agost de l'any 778 el cabdill vascó Eneko Ximenes participà en la batalla de Roncesvalls. Quan el seu fill Eneko Ximenes Aritza esdevé el senyor de la vall es veu obligat a resoldre un conflicte polític que enfronta les velles tradicions amb el nou cristianisme, del qual en depèn la continuïtat del seu llinatge. Irati, una làmia deixeble de la deessa Mari, serà la seva guia, gràcies a la qual coneixerà de prop el poder matriarcal que guarden les muntanyes navarreses.
«Sense novetat al front»: l’horror de les trinxeres Publicat el 12 de juny de 2023 En aquesta entrega analitzem la pel·lícula Im Westen nichts Neues (Edward Berger, 2022), una de les més recents i espectaculars recreacions cinematogràfiques de la vida i dels combats a les trinxeres del front occidental durant la Gran Guerra que, no obstant això, presenta algunes inexactituds des del punt de vista històric.
«Argentina, 1985»: el judici a la dictadura Publicat el 22 de maig de 2023 "Argentina 1985" és un film que ens transporta a un dels períodes més foscos de la història argentina: la repressió organitzada per les Juntas de la dictadura militar que van tenir lloc des de 1976 fins a 1983. Dirigida per Santiago Mitre, la pel·lícula ofereix una visió grisa, poc optimista però bastant realista del primer judici civil realitzat a l’any 1985 per enfrontar les atrocitats comeses per l'estat major de la dictadura militar encapçalada per Rafael Videla.
«BARBAREN II»: Roma no es va derrotar en un dia Publicat el 22 de febrer de 2023 Després de gairebé dos anys d’espera, Netflix ens ha regalat per fi la segona temporada de Barbaren, la qual pren distància i s’allunya del registre històric de la seva predecessora, però, per contra, presenta una trama més àgil i un major desenvolupament dels personatges. Cronològicament, aquesta segona peça de Barbaren se situa, aproximadament, entre els anys 9 i 14 dC, on no succeeix una gran batalla com la de Teutoburg, però on Roma prepara a foc lent les futures campanyes que “pacificaran” Germània, una de les zones que més va resistir l’imperialisme d’August.
«Jeanne Dielman» i el seu llegat Publicat el 4 de gener de 2023 L'Adrià Guasch ens parla de Jeanne Dielman, recentment escollida per la revista Sight and Sound com la millor pel·lícula de la història. El film narra el dia a dia de la Jeanne, una mestressa de casa que es prostitueix durant les tardes. Es tracta d'una cinta revolucionària, ja que a meitat dels anys 70 ja posava en tela de dubte quina havia de ser la representació de les dones.
«Modelo 77»: crònica de la indigència moral d’un país Publicat el 18 de novembre de 2022 Alberto Rodríguez, un dels directors més consagrats del panorama espanyol ha estrenat recentment Modelo 77, una nova mirada a la Transició espanyola, que recordem ja havia explorat en la magnífica La Isla mínima (2014). Nascut a Sevilla l’any 1971, Alberto Rodríguez porta des de principis dels anys 2000 dirigint llargmetratges i sèries de ficció, sortint pràcticament airós de totes les aventures en les quals s’ha embarcat fins al moment. Sembla força clar emperò que és aquesta última faceta que ens ha ensenyat, la d’autor de mirada reposada i més crític amb el sistema, la que li ha reportat més triomfs.
«Thermae Romae Novae»: un viatge de l’Antiga Roma al Japó actual Publicat el 9 de setembre de 2022 Què tenen en comú la Roma imperial d’època antonina amb el Japó modern? A priori, ben poca cosa. Tot i això, les dificultats inherents a tan arriscada comparativa no van aturar Mari Yamazaki, creadora del manga Thermae Romae Novae (Les termes de la nova Roma o Les Noves termes de Roma, un joc de paraules —no sabem si voluntari o involuntari— de l’autora). L’any 2008 es publicà aquest manga que conreà un èxit considerable, finalitzant-se el 2013 i deixant dues pel·lícules emeses en exclusiva al Japó entre els anys 2012 i 2014.
Actualitat Sobre la militarització dels cossos policials, i com revertir la tendència Publicat el 25 de març de 2021