Els Sims com a recreació de la contemporaneïtat Publicat el 7 de maig de 2024 Els Sims és, des de fa quasi 25 anys, la franquícia de jocs de simulació més coneguda a nivell internacional. L’entrega original va ser publicada l’any 2000 per la productora estatunidenca Maxis, tot just després de l’èxit de SimCity, i es va convertir en el joc estrella de la companyia.
Disco Elysium: la representació de la derrota històrica del comunisme en el videojoc Publicat el 11 de març de 2024 Disco Elysium s’ha convertit en un joc de culte. La proposta de ZA/UM ha captivat al públic del món dels videojocs i ha suposat una revolució en el gènere del rol i del joc independent, quant a la profunditat en el desenvolupament del món, el retorn a les formes clàssiques de rol i la seva densitat temàtica.
Patrician III: la Hansa i la puixança de la burgesia Publicat el 11 de gener de 2024 Marc Angrill ens parla de Patrician III, un joc amb gran interès per la seva particular forma d'apropar-se a la Hansa, la llegendària federació germànica de comerciants. Podem estar d’acord que la guerra, a priori, és més emocionant que l’economia, però hi ha videojocs notables que demostren que la simulació econòmica pot ser igual de divertida. Analitzem Patrician III: Rise of the Hansa (2003) com a paradigma de videojoc fonamentat en l’economia i que representa amb les mecàniques de joc l’ascens de la burgesia del nord d’Europa i la influència política que va tenir a finals de l’Edat Mitjana.
Del píxel a les xarxes: els tres salts tecnològics que han fet evolucionar el videojoc Publicat el 22 de juny de 2023 Els videojocs, una de les darreres disciplines en fer-se un lloc en el sector artístic, ha experimentat una transformació extraordinària en els seus cinquanta anys d'existència. Els canvis han estat tan grans i s'han produït a una velocitat tan vertiginosa, que en prou feines podem atribuir-los a res més que a la influència de les noves tecnologies. Així doncs, examinem a grans pinzellades aquest procés, centrant-nos en l'impacte de la tecnologia i com aquesta ha modelat la creació i la (auto) consciència del videojoc.
Romanticisme digital a The Elder Scrolls: història, paisatge i identitats Publicat el 24 d'abril de 2023 Aquest article ofereix una anàlisi crítica del tractament de les identitats a The Elder Scrolls basant-se en exemples escenogràfics i paisatgístics. Concretament, s’identifica una tendència essencialista en la representació de les races, cada una adscrita a certs atributs i habilitats específiques, indissociables de l’entorn geogràfic. El text continua desenvolupant aquesta qüestió a través d’una comparativa amb els models històrics romàntics com a font d'inspiració.
Dawn of Man: del Paleolític a l’Edat del Ferro Publicat el 16 de febrer de 2023 Sota la forma d'un videojoc de gestió i construcció de ciutats, Dawn of Man ens planteja fer prosperar una tribu al llarg de la frontissa temporal que va canviar radicalment la humanitat, entre la Prehistòria i la Història. Comença, precisament, quan els Homo sapiens abandonaren el nomadisme i començaren a crear assentaments permanents, i acaba a l'Edat del ferro, abans que apareguessin l'escriptura i els primers imperis.
Cavaller, burgès, witcher: la importància de la indumentària històrica a The Witcher 3: Wild Hunt Publicat el 16 de desembre de 2022 The Witcher 3: Wild Hunt és un dels pocs videojocs de fantasia històrica on és reconeixible la influència del passat real en les decisions artístiques respecte al disseny de personatge. El que el fa ressaltar per sobre d'altres títols en el mateix gènere és la "lògica del vestir". El videojoc presenta tot un seguit d'elements que desperten curiositat en el videojugador i, en última instància, poden transmetre un coneixement limitat sobre la indumentària històrica, que pot ampliar-se amb una recerca senzilla.
El llarg regnat d’Age of Empires II Publicat el 3 d'octubre de 2022 Age of Empires II és, probablement, el videojoc d’estratègia més popular de la història, amb un enorme èxit sostingut en el temps. De tota la sèrie Age of Empires, és el millor valorat per la crítica i l’únic amb un excel·lent de mitjana. Per aquests motius, i tractant-se d’un videojoc basat en fets històrics, és indubtablement el millor exemple de com un videojoc pot contribuir a despertar la curiositat històrica i, fins i tot, pot esdevenir una eina didàctica tot i no ser-ne l’objectiu dels creadors.
Actualitat De la Transició a Canet: el conflicte en la política lingüística catalana Publicat el 21 de juliol de 2023
Article La llegenda del Preste Joan (II): evolució i pervivència del mite medieval (s. XV-XVI) Publicat el 15 d'octubre de 2016