Josep Gironès, “El Crack de Gràcia”. Vida i exili del millor boxejador català de la Història Publicat el 20 de març de 2023 Josep Gironès va ser un dels millors boxejadors de tota Europa entre les dècades dels anys vint i trenta del segle passat, aconseguint el títol de campió europeu el 1929 i defensant-lo fins a set vegades entre 1930 i 1933. Amb noranta-sis victòries i set derrotes al seu palmarès, Josep Gironès és encara avui el millor boxejador de la història de Catalunya. Tot i els seus espectaculars resultats, la seva història també mereix ser recordada per la tragèdia que va esdevenir la seva vida arran de l’exili al qual es va veure forçat en finalitzar la Guerra Civil Espanyola l’any 1939.
Pichichi i Zamora, dues vides fascinants Publicat el 20 de juliol de 2022 Cada final de temporada futbolístic a Espanya està marcat per al lliurament de dos trofeus individuals: el de màxim golejador de la Lliga i el de porter menys golejat de la competició. O el que és el mateix, el premi Pichichi i el premi Zamora. Dos guardons que prenen el nom inspirant-se en dos futbolistes que, durant la primera meitat del segle XX, han marcat la història del futbol espanyol. En definitiva, de dos esportistes que han deixat la seva empremta més enllà dels terrenys de joc. Pichichi i Zamora, els dos primers futbolístiques mediàtics nascuts a Espanya.
Argentina i Anglaterra, una rivalitat dins i fora del camp Publicat el 20 de maig de 2022 Els partits entre Argentina i Anglaterra han estat un dels duels futbolístics més emocionats al llarg de la història, tant pel que s'ha viscut dins del terreny de joc com pels esdeveniments bèl·lics que els han envoltat. Després de la Guerra de les Malvines (1982), conflicte que va deixar profundes cicatrius en ambdós bàndols, aquesta rivalitat va anar a més, i el partit dels quarts de final del Mundial de futbol de Mèxic de l'any 1986 va ser la venjança perfecta pels argentins. Un enfrontament que, a banda de realçar l'estat anímic d'una societat enfonsada per la crisi i la dictadura militar, va deixar moments històrics pel futbol, entre ells un gol antireglamentari de Maradona amb la mà esquerra, el qual va ser batejat com "la mà de Déu".
El Tour de França de 1910 i la descoberta dels Pirineus Publicat el 20 de març de 2022 La desena etapa del Tour de França de 1910 va assentar un abans i un després en la història i el desenvolupament del ciclisme, atès que els corredors i els organitzadors comprengueren que era possible ascendir colossos de més de 2.000 metres d’altura. Per aquest motiu, l’any 1911, el Tour tornà a visitar els Pirineus, però també inclogué passos de muntanya dels Alps com l’icònic Galibier (2.642 m).
Felicísimo Treviño Franco: del camp de futbol al camp de batalla Publicat el 20 de gener de 2022 Aquest article ens fa un recorregut per la vida de Felicísimo Treviño Franco, nascut a Valladolid però traslladat a Sant Andreu del Palomar, on s'afilià a la CNT i tingué una trajectòria futbolística fins l'esclat de la Guerra Civil Espanyola.
Històries dels mundials Publicat el 14 de juny de 2018 El Mundial és un dels esdeveniments més importants, per no dir el que més, entre els amants del futbol. També és un dels majors títols als quals pot aspirar un futbolista professional, i cada quatre anys centra tots els focus de la informació esportiva. Aquest torneig ha reunit, després de gairebé 90 anys d'història, un gran nombre de curiositats.
Futbolistes sense selecció Publicat el 28 d'octubre de 2017 Malgrat els tabús, sembla que cada vegada són més els esportistes capaços de parlar de política com a ciutadans de ple dret que són, perdent la por a opinar. Al llarg de la història d’Espanya, d’ençà la mort del dictador, uns quants futbolistes nascuts dins les fronteres espanyoles van decidir no competir amb la selecció nacional que els pertocaria per motius ideològics. A continuació en farem un petit repàs.
Perdoni, aquesta és la meva bandera! Els JJOO de 1936 Publicat el 14 d'octubre de 2017 L'esport no viu en una bombolla. Pot ser que els esportistes d'elit sigui, cada vegada més, persones llunyanes a nosaltres, amb un estil de vida i uns entorns molt diferents. Però no només ells fan l'esport, sigui el que sigui: els aficionats i els esportistes amateurs, la gran base de qualsevol esport, són persones que viuen dia a dia el clima polític i social.
William Grover Williams: un pilot molt resistent Publicat el 29 de setembre de 2017 El 19 de juliol del 1940, quan feia 10 mesos que Anglaterra havia declarat la guerra a Alemanya, moment en el qual Polònia, Dinamarca, Noruega, Holanda, Bèlgica i França ja es trobaven sota la influència quan no sota control directe del III Reich, es constitueix oficialment l’Special Operations Executive (SOE), un servei secret propulsat per Winston Churchill amb la missió de donar suport a les resistències locals dels territoris ocupats pels nazis així com de realitzar accions conjuntes amb aquestes.
Harold Walden: soldat, futbolista i actor Publicat el 9 de juny de 2017 Les vides dels futbolistes professionals són avorrides. Aquesta és la conclusió a la què arribem després de conèixer la història de Harold Walden, un futbolista nascut l'any 1887 Ambala, Índia, dins del Raj Britànic. En aquesta ciutat tenia la base el regiment de Chesire de l'imperi Britànic, on servia el pare de Harold. Seguint els passos del seu pare, Harold va entrar a l'exèrcit amb només catorze anys, com a noi del tambor, servint a l'Índia i a Irlanda.