Per citar aquesta publicació

Equip editorial; Plà, Martí (2016) "Entrevistes a peu de carrer sobre feminisme", Ab Origine Magazine, 8(març) [en línia].
Tags

Entrevistes a peu de carrer sobre feminisme

És un dia fred i ennuvolat, mig plujós, d’aquells que deixen els carrers mullats i relliscosos. Un dia que alguns detesten i altres estimen. És 9 de març, la jornada posterior al dia internacional de la dona treballadora, i a la Facultat del Raval de la Universitat de Barcelona hi ha diverses pintades reivindicatives. Al porxo, es barregen estudiants d’història, antropologia, geografia, filosofia i història de l’art. Ells i elles seran avui els i les protagonistes de la revista, les seves opinions i inquietuds reflectides en una entrevista curta, sintetitzada en tres preguntes:

1-Quin és per tu el  triomf històric més important del feminisme? 2-Escull un personatge femení de la història o l’actualitat que admiris o que consideris clau, i digues per què. 3-Quina creus que és la manifestació del masclisme que afecta més el dia a dia de les dones? En trobem amb una gran acollida, diversos nois i noies ens cedeixen uns minuts del seu temps, i accedeixen sense problemes a participar en l’enquesta, oferint-nos respostes ben interessants i diverses: -Raquel, 22 anys. 1-Aconseguir el dret a vot. 2-Simone de Beauvoir, perquè va escriure el llibre ‘El segundo sexo’, i ha estat un exemple del feminisme de gènere. 3-Buf…tot? La publicitat, per exemple, i sobretot els micro masclismes, que són els que més costen de veure. -Martina, 20 anys. 1-Jo crec que és el dret a vot. 2-No en tinc cap en concret. 3-La publicitat. -Lluís, 29 anys.

Margaret Tatcher, en una imatge amb Ronald Reagan l'any 1988
Margaret Tatcher, en una imatge amb Ronald Reagan l’any 1988
1-El sufragi, perquè els dóna veu per participar en la societat.

2-Ostres, potser la Rahola… (riures)… doncs mira, encara que no m’agradi, la Tatcher. No m’agrada, però ho va canviar tot: l’escenari econòmic esdevé de la Tatcher i el Reagan, aquelles reformes dels ’80, la supressió dels drets laborals… ha estat lamentable, però també molt significatiu.

3-La falta de paritat laboral. És palpable a la Universitat i a tot arreu on vagis. -Noi de 20 anys. 1-El sufragi.

2-Tot i que pugui semblar molt modern, Angela Merkel. Perquè vulguis o no, és una dona que té en suspens a molts països europeus, incloent Espanya. Té un poder directe cap al seu país i cap a altres exteriors.

3-El tema de paraules, el llenguatge, que a més ens ve donat i sembla que ni ens n’adonem. Com per exemple, ser ‘la polla’ vol dir ser genial, i ser ‘un conyàs’ vol dir més aviat el contrari.

-Carmen, 20 anys.

1-El dret a vot per les dones. 2-Doncs ara mateix… no ho sé, no te’n podria citar un en concret. 3-A la feina, on els homes tenen més ingressos que les dones fent la mateixa feina. -Natalia, 18 anys.

1-Aquesta pregunta és molt complicada, perquè hi ha tantes lluites i tants fronts de batalla… triar-ne un seria menysprear tots els altres, no te’n sabria triar un.

2-Doncs també em vénen al cap molts personatges. Potser Angela Davis, o Ulrike Meinhof, que té un paper molt menyspreat per la seva lluita armada. O les kurdes… no em puc quedar amb un personatge només, crec que a cada lluita hi ha un personatge que et salta al cap.

3-No t’ho sabria dir, perquè també n’hi ha molts, i alguns són molt subtils.

-Alejandro, 22 anys.

1-No sé què dir-te… la igualtat que s’ha aconseguit fins ara, que les policies puguin ser dones, per exemple, l’avenç en general, i que no anem cap enrere.

2-Hannah Arendt, filòsofa, que va tenir molta difusió.

3-El fet de que avui dia encara trobem problemes, de violència per exemple, i el fet de que existeix molta gent que pensa de manera retrògrada, sobretot a Espanya, on el masclisme està molt present.

-Noelia, 20 anys.

1-Que les dones reivindiquessin el seu lloc de treball.

2-No et sé dir cap nom en concret, qualsevol dona que hagi defensat els seus drets, que hagi lluitat per no estar tancada a casa, i que pot treballar i fer la seva vida per davant, sense ningú més.

3-El fet de que els homes, a la feina, cobrin més que les dones, que és un fet contrastat i que ens molesta molt.

-Arnau, 20 anys

1-Suposo que el fet de que poc a poc s’hagi anat conscienciant a la gent de que el feminisme, realment, és un moviment necessari per la societat.

2-Frida Kalho, perquè el seu moviment artístic em sembla que ha influenciat a moltes dones i molts homes durant tota la història, i ha conscienciat sobre el feminisme.

3-Els micro masclismes, perquè costa molt adonar-se’n, i els trobem dia a dia.

Frida Kahlo
Frida Kahlo
-Nagore, 21 anys. 1-Ui, és difícil aquesta pregunta… jo crec que és la tendència cap a la diversitat que s’ha anat aconseguint, el fet de que es pensi que som dones i tenim molt a dir.

2-Doncs si n’he de triar un, Frida Kahlo, perquè em sembla una icona.

3-De moltes, moltes maneres. Jo crec que sobretot perquè em reprimeix, crec que és el que més m’afecta.

-Guillem, 24 anys.

Simone de BEauvoir, en una imatge de 1968.
Simone de Beauvoir, en una imatge de 1968.
1-En els temps moderns, dintre del sistema on estem, crec que és el sufragi, tot i que encara queda molt per fer. 2-Simone de Beauvoir, és un personatge que va tenir gran influència. 3-De moltes maneres, però suposo que el fet que algunes persones no puguin tenir la percepció de llibertat total en anar pel carrer, això podria ser una afectació molt important. -Jordi, 21 anys. 1-Que les dones puguin votar i ser escollides. 2-Marie Curie 3-Ara, sobretot, en l’àmbit de la violència de gènere, un tema molt important. I en l’àmbit de paritat, tant en la governabilitat com en els sous. -Ana, 22 anys.

1-La consecució del sufragi femení, encara que crec que no es poden computar els èxits del feminisme d’una manera global, ja que tot i ser un moviment estès per tot el món, les seves victòries són a nivell local.

2-Hi ha moltes dones al llarg de la història que m’apassionen, però diré Chavela Vargas. M’agrada perquè, al meu parer, va trencar tots els motlles en “fer coses d’homes” com vestir com ells, fumar o beure. Va viure com ella va voler viure i no com la societat de la seva època volia que visqués. A part, òbviament, de la seva meravellosa forma de cantar.

3-Una de les coses que més em molesten, i per tant m’afecta, és que em diguin coses pel carrer, entre d’altres.

Chavela Vargas interpretant en directe “La Llorona” Us agraïm a totes i tots que ens dediquéssiu uns minuts per participar en l’entrevista i aportar-hi la vostra opinió. Esperem que la trobéssiu tan interessant com nosaltres les vostres respostes!

Tags

Comparteix i comenta-ho a les xarxes

Compartició en twitter
Compartició en facebook
Compartició en email

Subscriu-te a la nostra newsletter

Per citar aquesta pubicació

Equip editorial; Plà, Martí (2016) "Entrevistes a peu de carrer sobre feminisme", Ab Origine Magazine, 8(març) [en línia].
Popular

Subscriu-te a la nostra newsletter

Relacionat