Per citar aquesta publicació

Quesada Caballé, Oriol (2022) "Imagine, la culminació d'un mite", Ab Origine Magazine, Efemèrides (8 Octubre) [en línia].
Tags

Imagine, la culminació d’un mite

El dia 8 d’octubre de 1971 es publicava al Regne Unit l’àlbum Imagine, el que seria el segon treball d’estudi de John Lennon en solitari. Aquest conté la que sens dubte és la seva cançó més coneguda, de títol homònim al disc. La cançó va ser escrita per John, sent produïda per ell i per Yoko Ono. Imagine va ser el senzill més venut de la carrera en solitari de John Lennon i es va convertir ràpidament en un himne pacifista escoltat i cantat a tots els racons del món per aquells que, sobretot, estaven farts de tanta guerra.

El final de la dècada dels 60 i principis dels 70 van estar marcats per diversos conflictes internacionals protagonitzats per les dues grans potències del moment: els Estats Units i la Unió Soviètica. Aquesta època, igualment, va ser molt fèrtil per a la música i la cultura en general. Marcada sobretot pels moviments dels anys 60, com la contracultura, es va produir una revolució a la indústria musical i cultural.

John Lennon i The Beatles van tenir un paper molt important en aquesta transformació. John Lennon va ser una de les figures amb més influència sobre la joventut d’arreu del món entre els anys 60 i 80. El seu posicionament polític i el seu compromís pacifista i antibel·licista, que plasmava a les seves composicions, va generar simpatia entre els joves de l’època.

John Lennon i Yoko Ono posant amb flors a la mà a Amsterdam. Font: Wikimedia Commons.

Sempre hi ha hagut la creença de que la separació dels Beatles va ser culpa de la relació entre John Lennon i Yoko Ono. La realitat és que els 4 integrants de la banda ja feia temps que tenien altres problemes entre ells més enllà de si Yoko assistia, o no, a totes les sessions de gravació o si influïa en John i en la seva presa de decisions sobre el rumb del grup. De totes maneres, el que si que és cert, és que, des del 1968, abans de la separació oficial de la banda, John ja havia estat gravant una sèrie de 3 àlbums experimentals junt a la que seria la seva dona el 20 de març de 1969. Yoko Ono no despertava simpatia entre Paul, George i Ringo.

Tot i així, va arribar a participar en algunes cançons dels últims àlbums de The Beatles, més per insistència de John que per gust dels components del grup. En el fons John era fundador i líder indiscutible de la banda, qui li diria que no. Així doncs, ja s’intuïa que alguna cosa no anava bé entre els quatre músics britànics. La lluita d’egos entre Paul i John, el poc protagonisme que se li oferia a Harrison i les ganes d’experimentar en solitari, després d’uns anys compartint absolutament tot, van acabar amb la dissolució final de The Beatles a l’abril de 1970.

Amb la separació de la banda, els conflictes que assolaven el món i l’esclat de la carrera en solitari de John, va aparèixer, com s’ha esmentat anteriorment, “Imagine”. La cançó narra un món utòpic on hi ha més igualtat entre persones i on no hi ha motius suficients pels quals barallar-se. Proposa imaginar que no existeixen els països, que no hi ha religions o, fins i tot, que no existeix la propietat privada. Ell pensa que aquests tres factors són la causa principal dels conflictes i que per viure en pau, s’ha d’acabar amb ells.

Grafiti amb la paraula “Imagine” inspirada en el tema de John Lennon al mur de Praga. Font: Wikimedia Commons.

Tot i que la lletra faci fortes crítiques a gran estaments com la religió, les nacions o el capitalisme, té una melodia suau, fet que va ajudar a que fos acceptada pel públic. Segurament una melodia més potent i amb un missatge més contundent i menys respectuós no hagués tingut la mateixa acceptació. En el fons John només proposa imaginar i amb una idea clara; si tots imaginem i ens ho creiem, podrem fer un món millor.

Sempre es diu allò de que l’artista mai hagués imaginat que la seva música arribaria tant lluny o podria haver tingut tant d’impacte. En aquest cas, penso que John no podia imaginar la magnitud del moviment que va provocar, però estic convençut de que “Imagine” va ser escrita per generar exactament el que va generar i que ell sabia que havia composat una de les cançons més influents del segle XX que perdurarà per sempre.

  • (Hospitalet del Llobregat, 1996). Graduat en Història i opositor a biblioteques. Amant de la lectura, la muntanya i l’esport, en especial el bàsquet. La música dels Beatles i tot el seu món m’ha acompanyat durant bona part de la meva vida. Actualment, treballo per a un procurador als jutjats de Barcelona i soc àrbitre de bàsquet al Consell Esportiu de l’Hospitalet del Llobregat.

Tags

Comparteix i comenta-ho a les xarxes

Compartició en twitter
Compartició en facebook
Compartició en email

Subscriu-te a la nostra newsletter

Per citar aquesta pubicació

Quesada Caballé, Oriol (2022) "Imagine, la culminació d'un mite", Ab Origine Magazine, Efemèrides (8 Octubre) [en línia].
Popular

Subscriu-te a la nostra newsletter

Relacionat