Per citar aquesta publicació

Amatllé Ojeda, Gerard (2022) "Freddie Mercury: símbol d’una generació", Ab Origine Magazine, Efemèrides (24 novembre) [en línia].
Tags

Freddie Mercury: símbol d’una generació

Freddie Mercury és un dels símbols indiscutibles del rock a escala mundial. Però com va acabar per erigir-se en un mite el famós vocalista de Queen? En aquesta efemèride es recull la seva figura amb motiu de l’aniversari del seu traspassament per continuar recordant la seva trajectòria i la seva música.

Farrokh Bulsara, conegut mundialment amb el nom de Freddie Mercury, va néixer al protectorat britànic de Zanzibar (actual Tanzània) el 5 de setembre de 1946. Fill d’una família d’ètnia parsi, va passar gran part de la seva infantesa a l’Índia, on començaria la seva formació musical estudiant piano. L’any 1964, Bulsara i la seva família van veure’s obligats a traslladar-se cap a Anglaterra fugint de la Revolució de Zanzíbar, que hauria provocat la persecució contra els col·lectius àrabs i indis del país. Una vegada instal·lat va continuar els seus estudis artístics, graduant-se disseny gràfic a l’Escola d’Art Ealing de Londres.

Freddie Mercury actuant a New Heaven, Estats Units (1977). Font: Morn. CC. BY 3.0.

Mercury va començar la seva carrera musical mentre treballava a una botiga de roba, una etapa en la qual va conèixer al bateria Roger Taylor i el guitarrista Brian May. Freddie va dur a terme la seva primera actuació en públic com a vocalista el 1969 i, l’any següent, juntament amb Taylor i May crearien el grup de música Queen, al que s’hi sumaria el baixista John Deacon. Entre les primeres passes de la banda podem destacar que va realitzar la seva primera gira per Cornualles i la creació del seu l’icònic logo dissenyat per Mercury, que en imitació de l’escut d’armes del Regne Unit i va afegir els signes del zodíac dels membres de la banda.

La pujada a la fama de Queen és ben coneguda, així com les cançons que el mateix Mercury va escriure per a la banda. Del seu àlbum recopilatori Greatest Hits, el cantant en va escriure 10 de les 17 cançons, entre les que podem trobar Bicycle Race, Bohemian Rhapsody, Crazy Little Thing Called Love, Don’t Stop Me Now, Good Old-Fashioned Lover Boy, Killer Queen, Play the Game, Seven Seas of Rhye, Somebody to Love i We Are the Champions. No podem oblidar de com el cantant, més enllà de la primerenca estètica glam i el seu canvi d’imatge a principis de la dècada dels vuitanta, va acabar erigint-se en icona del col·lectiu homosexual. La seva orientació sexual no va estar allunyada de la controvèrsia i, fins i tot a avui en dia, hi ha qui discuteix sobre la sexualitat de Mercury.

Queen (Freddie Mercury, Brian May, John Deacon i Roger Taylor) actuant a l’estadi del Gimnàs Memorial Kyuden de la ciutat de Fukuoka (1982). Font: Kuting kuting. CC. BY 4.0.

Una altra de les facetes que van fer destacar a Freddie Mercury va ser la seva actuació davant l’escenari, on a la seva dramatització i teatralització dels moviments s’hi van sumar dinàmiques de participació del públic en directe. Una de les seves actuacions més reconegudes va ser la que va tenir lloc al Live Aid (1985), on Queen va tocar la primera part de Bohemian Rhapsody, Radio Ga Ga, Hammer to Fall, Crazy Little Thing Called Love, We Will Rock You i We Are the Champions. Un concert molt recordat que va ser recuperat recentment per la pel·lícula biopic Bohemian Rhapsody (2018) dedicada a un Freddie Mercury interpretat per l’actor Rami Malek.

Freddie Mercury va fer també carrera en solitari i va col·laborar amb diversos artistes, entre els quals trobem, per exemple, David Bowie, amb qui va gravar Under Pressure per l’àlbum Hot Space de Queen. Com a solista va publicar uns quants senzills i dos àlbums, Mr. Bad Guy i Barcelona, aquest últim en col·laboració amb la cantant d’òpera Montserrat Caballé, qui cantaria el primer tema de l’àlbum com a himne dels Jocs Olímpics de 1992.

Pel que fa al nostre àmbit geogràfic podem destacar una anècdota del concert que va tocar Queen a Barcelona l’1 d’agost de 1986 dins el marc del Magic Tour. En aquesta gira, que acabaria sent l’última que hi participaren tots els components originals de la banda, Mercury va anar traient a l’escenari la bandera del país amfitrió mentre el grup tocava We Will Rock You. En el cas de l’actuació de Barcelona, però, el públic va sorprendre’s en veure que el cantant portava la senyera en comptes de la rojigualda.

Estàtua de Freddy Mercury a Montreux. Font: Corvus. CC. BY 4.0.

Malauradament, el cantant va contraure VIH i la seva salut va anar deteriorant-se, intentant sense èxit mantenir en secret la seva malaltia, fins que va decidir fer-la pública oficialment durant els que serien els seus últims dies. Finalment, Freddie Mercury va morir tal dia com avui 24 de novembre de 1991 a causa de complicacions per la SIDA. La seva mort ha sigut considerada com un dels moments més importants de la història de la sida, donant-li una major visibilitat, alhora que s’organitzaren homenatges i es creà The Mercury Phoenix Trust, una organització benèfica que lluita contra la sida arreu del món.

  • (Barcelona, 1997). Graduat en Història (UB) i Màster en Formació del Professorat (UDIMA). Actualment està cursant el Màster en Història Contemporània i Món Actual (UB). Ha treballat de professor de secundària. Interessat en els processos de nacionalització, ara mateix està treballant sobre l'associacionisme científic i cultural català de finals del segle XIX.

Tags

Comparteix i comenta-ho a les xarxes

Compartició en twitter
Compartició en facebook
Compartició en email

Subscriu-te a la nostra newsletter

Per citar aquesta pubicació

Amatllé Ojeda, Gerard (2022) "Freddie Mercury: símbol d’una generació", Ab Origine Magazine, Efemèrides (24 novembre) [en línia].
Popular

Subscriu-te a la nostra newsletter

Relacionat