Per citar aquesta publicació

Plà, Martí (2017) "El final d'una vida «de poema»", Ab Origine Magazine, Efemèrides(28 Juny) [en línia].
Tags

El final d’una vida «de poema»

El 29 de juny de 1871 va morir Elizabeth Barret Browning, una de les millores poetesses que ha donat la història no només d’Anglaterra, sinó de tot el món. Com acostuma a passar amb tots els escriptors i escriptores, Elizabeth va tenir un gran interès per la lectura des de ben petita, i sortosament va tenir accés a les obres d’autors com Shakespeare o Dante. Aquesta passió per la lectura va venir, en part, propiciada per un drama que l’acompanyaria tota la seva vida: els problemes de salut.

elidos

No en va, Elizabeth va morir amb només 55 anys. Patia una afecció pulmonar, que va provocar que el seu pare, un home que va fer la seva fortuna a camps de cotó de Jamaica, l’obligués a quedar-se a casa, i als majordoms a parlar en un to molt baix per no pertorbar-la. Aquestes circumstàncies van empènyer a Elizabeth a la lectura i a escriure els seus primers poemes. A les seves obres, l’autora va deixar constància del que va ser la seva vida: amor, tendresa, romanticisme, fe, força i drama.

Amb la pèrdua d’un dels seus germans, la seva salut va empitjorar greument, però va saber sobreposar-se a l’adversitat i va escriure alguns dels seus poemes de més èxit, com “The Cry of te Children” (1841) o “Vision of Poets” (1844). L’any 1846 va contraure matrimoni amb el també poeta Robert Browning, però tampoc això va ser fàcil per a ella: va haver de desobeir el seu pare, que s’oposava al matrimoni al·legant la mala salut d’Elizabeth. Es va celebrar un matrimoni en secret, i els dos nuvis van marxar a Florència, ciutat que es va convertir en la seva llar durant quinze anys. La salut de la poetessa va millorar en un indret on va poder participar activament de la vida pública.

Va ser el període més feliç de la vida d’Elizabeth i Robert: ella va escriure poemes que van tenir una gran acceptació social, mentre que ell va tenir un èxit més tardà, però va escriure en aquest període algunes de les seves millors obres. Però la felicitat de la parella es va veure trencada a inicis de 1861, quan els problemes de salut de l’autora es van agreujar significativament, fins que va morir el mes de juny. Les seves restes descansen al cementiri anglès de Florència.

 

eli
Tomba d’Elizabeth al cementiri anglés de Florència. Font: wikipedia.

“Altres van canviar per amor el seu rang,

i jo per tu el sepulcre, la dolçor celestial

per la terra aquí, amb tu”

Tags

Comparteix i comenta-ho a les xarxes

Compartició en twitter
Compartició en facebook
Compartició en email

Subscriu-te a la nostra newsletter

Per citar aquesta pubicació

Plà, Martí (2017) "El final d'una vida «de poema»", Ab Origine Magazine, Efemèrides(28 Juny) [en línia].
Popular

Subscriu-te a la nostra newsletter

Relacionat