La dissidència del PCE-PSUC a la transició (I) Publicat el 15 de març de 2017 L’any 1964 naixia a Bèlgica el Partit Comunista d’Espanya (marxista-leninista), la primera de les organitzacions sorgides de la dissidència amb els postulats comunistes defensats pel Partit Comunista d’Espanya (PCE) i el Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC).
A casa, a la fàbrica i al carrer: el que va suposar per les dones la industrialització a Catalunya Publicat el 15 de març de 2017 La revolució industrial va suposar un trasbals en el món occidental: canvis dràstics en l’economia, en la societat —amb les noves classes, la burgesa i la proletària—, però també en la cultura i la mentalitat. A partir de nous paràmetres es redefiniria la vida contemporània, amb un nou paper per a les dones. La Industrialització també suposà un gran canvi per a elles, que veurien com se’ls vetaven els espais i com havien d’organitzar-se per superar les limitacions imposades pel sistema patriarcal. Analitzem, en aquest article, com s’imposà el discurs de la domesticitat amb el triomf de la burgesia, i com les obreres lluitaren per combatre’l.
Adolf Hitler, el líder indiscutit (III) Publicat el 15 de març de 2017 Als dos anteriors articles vam solucionar la qüestió temporal sobre en quin moment Hitler va esdevenir el líder indiscutible del Partit Nacional-Socialista.
Nacions i nacionalismes: els paradigmes teòrics, cuiners o arqueòlegs? Publicat el 15 de març de 2017 Els conceptes nació i nacionalisme han esdevingut centrals en la batalla política del nostre país durant els anys darrers, i s'han convertit en una de les armes llancívoles preferides del panorama polític.
La consolidació de la República Popular de Xina (1945-1949) (I) Publicat el 15 de març de 2017 Després que el Japó fos derrotat pels aliats a la Segona Guerra Mundial, les velles rivalitats entre el Guomindang (GMD) i el Partit Comunista Xinès (PCX) no van trigar a reactivar-se.