Per citar aquesta publicació

Tusell Latorre, Tura (2017) "Natividad Yarza: la primera alcaldessa republicana", Ab Origine Magazine, Curiositats(05 Juny) [en línia].
Tags

Natividad Yarza: la primera alcaldessa republicana

Natavidad Yarza, original de Valladolid i resident a Bellprat, va ser la primera alcaldessa elegida democràticament, durant la Segona República Espanyola (1931-1936/39).

Les eleccions municipals del 12 d’abril de 1931 mostraren el gran suport social a la república, i provocàl’exili d’Alfons XIII i la fi de la Dictadura de Primo de Rivera. S’obria, a l’estat espanyol, un nou període excepcional on es desenvoluparen múltiples iniciatives democratitzadores i progressistes. Tot i això, l’experiència no durà prou per acabar consolidant aquestes polítiques, ja que el 18 de juliol de 1936 l’Exèrcit s’aixecava contra la República i s’iniciava una Guerra Civil que acabaria amb la victòria dels primers i amb una dictadura que durà 40 anys.

Després de la proclamació de la república, es convocaren eleccions a Corts constituents el juny de 1931. Aquestes havien de configurar el parlament que engegaria el procés constituent per dotar d’un marc legal i jurídic el nou règim. En aquestes eleccions les dones no van poder votar, ja que es van realitzar per sufragi universal masculí. Així i tot, sí que van poder ser elegides diputades, com és el cas de Clara Campoamor (del Partit Radical) i Victoria Kent (del PSOE).

Un cop configurades les Corts s’iniciaren els debats sobre com havia de ser la nova Constitució. Aquesta finalment establiria el sufragi universal —no sense intensos debats entre les diferents formacions polítiques, algunes (també algunes d’esquerres) clarament en contra de concedir el vot a les dones—. Finalment, les dones van poder votar per primera vegada el 19 de novembre de 1933 en les noves eleccions a Corts.

A les eleccions municipals del gener de 1934, les dones podien exercir el dret a vot i també, com anteriorment, podien resultar electes. Fruit d’aquestes eleccions es nomenà la primera alcaldessa de l’etapa republicana d’Espanya, en el municipi català de Bellprat. Natividad Yarza, que s’havia presentat per Esquerra Republicana, guanyava l’alcaldia d’aquest poble de l’Anoia. Tot i que va ser la primera alcaldessa republicana d’Espanya elegida de forma democràtica i per sufragi universal, Catalunya ja havia tingut una altra alcaldessa. Dolors Codina havia estat elegida alcaldessa de Talladell el 1925, durant la Dictadura de Primo de Rivera que havia permès a les dones ser elegides en l’àmbit municipal segons l’Estatut Municipal de 1924.

Natividad Yarka acompanyada de Lluís Companys després d'una entrevista. Font: locals.esquerra.cat
Natividad Yarza acompanyada de Lluís Companys després d’una entrevista. Font: locals.esquerra.cat.

Natividad Yarza era mestra de professió, i una clara defensora dels valors republicans i dels drets de les dones. En declaracions a la premsa després d’una entrevista amb Lluís Companys, Yarza va declarar que la manca d’instrucció de les dones era una de les principals fonts de desigualtat que no permetia a les dones emancipar-se en el terreny polític. Afegia, a més, que «quan la dona catalana s’hagi pogut desfer d’aquest llast i, com a fruit de la seva cultura, opinar lliurement sense els consells del capellà, portarà a cap la seva obra revolucionària, que serà, sens dubte, tant o més avançada que la que han dut a terme fins ara els nostres homes».

  • (Barcelona, 1993). Grau en Història (UB) i Màster en Història Contemporània i Món Actual (UB). Actualment, realitzant el Doctorat (UB) sobre el servei domèstic a la Barcelona del segle XIX. Membre del Grup de Recerca en Història del Treball: Treball, Institucions i Gènere (TIG). http://www.ub.edu/tig/equip/membre/36

Tags

Comparteix i comenta-ho a les xarxes

Compartició en twitter
Compartició en facebook
Compartició en email

Subscriu-te a la nostra newsletter

Per citar aquesta pubicació

Tusell Latorre, Tura (2017) "Natividad Yarza: la primera alcaldessa republicana", Ab Origine Magazine, Curiositats(05 Juny) [en línia].
Popular

Subscriu-te a la nostra newsletter

Relacionat