Per citar aquesta publicació

Rojas López, Jordi (2021). "Jim Morrison, el rei llangardaix", Ab Origine Magazine, Efemèrides(03 Juliol) [en línia].
Tags

Jim Morrison, el rei llangardaix

El dia 3 de juliol es commemoren 50 anys de la mort d’un dels cantants, poetes i músics més grans del segle XX. Conegut com el cantant de The Doors, Jim Morrison va esdevenir uns dels símbols juvenils per excel·lència durant la segona meitat de la dècada dels 60. Vocalista de The Doors, interpretant cançons com The End, Light my fire o Riders of the Storm, Jim Morrsion també és recordat per la seva faceta exhibicionista i provocadora dalt dels escenaris. Com a exemple, dos concerts que van marcar l’inici i el final de The Doors: el concert al local Whiky a Go Go el 21 d’agost de 1966 i el concert al Dinner Key Auditorium de Miami l’1 de març de 1969. 

El primer concert correspon als primers mesos de vida del grup. The Doors s’havia format l’any anterior, el 1965, i ja havia voltat per alguns locals fins que van arribar al prestigiós Whiky a Go Go, un bar-discoteca situat a Los Angeles. Aquest va ser important per la carrera del grup, perquè va ser on van aconseguir el primer contracte amb una discogràfica important, Elektra, amb la que van gravar el seu primer disc. Però la col·laboració entre The Doors i Whisky a Go Go va arribar a la fi el 21 d’agost del 1966. Al final del concert, acabant la cançó The End (famosa per la seva aparició al film Apocalypse Now), Jim Morrison va recitar l’últim vers del tema, la lletra, el qual sempre improvisava, dient les següents paraules: “Father? Yes son?, I want to kill you”; “Mother? I want to f**k you” (Pare? Sí fill?, et vull matar; Mare? Et vull f**ar). Aquestes paraules van provocar un escàndol que va fer que el bar expulsés la banda del local al qual ja no van tornar mai més. 

El segon concert mencionat marca l’inici del final de la banda. El grup ja s’havia fet famós a tot el món i l’any 1969 l’iniciava amb un concert multitudinari al Madison Square Garden de Nova York. Tanmateix, els altres membres del grup començaven a estar cansats de la part rebel i exhibicionista de Morrison. Així doncs, l’1 de març del mateix any aquest malestar va esclatar.

Imatge promocional de Jim Morrison durant The Smothers Brothers Show de 1968. Font: Wikimedia Commons

The Doors tocava al Dinner Key Auditorium de Miami, amb una capacitat de 6.900 espectadors, però s’havien venut el doble d’entrades per la gran  demanda que hi havia. Aquell espectacle va esdevenir una barreja entre un concert i un discurs polític, en el que Morrison feia crides a la llibertat i a la revolució. 

Enmig del concert, entre discursos i cançons, acompanyat de provocacions ensenyant algunes parts nues delseu cos, va simular una masturbació davant de les més de 13 mil persones que hi havia. Algunes veus diuen que no va ser només una simulació, sinó que la va realitzar de veritat. Això va comportar que fos acusat de diversos càrrecs per la policia de Miami, entre els quals se’l acusava de comportament lasciu i exhibicionisme. El judici contra Morrison va significar la fi de The Doors

Jim Morrison va morir amb només 27 anys el 3 de juliol de 1971 a la banyera del seu pis de París després de una sobredosi d’heroïna pura. Tot i ser un drogoaddicte, alcohòlic i exhibicionista, ha estat i sempre serà un dels mites més grans de la història del rock.  This is the end, beautiful friend. This is the end, my only friend, the end. 

  • Estudiant del grau d’Història a la Universitat de Barcelona (cursant només el TFG final). Estudiant de 1r grau superior de música al Taller de Músics en especialitat de pedagogia. Gràcies a les meves dues línies d’estudis, la meva línia d’estudi és precisament la història de la música, realment en tots els seus àmbits. Tot i que actualment estic estudiant sobretot el món del jazz, estic obert a tots els corrents musicals que han passat per la història.

Tags

Comparteix i comenta-ho a les xarxes

Compartició en twitter
Compartició en facebook
Compartició en email

Per citar aquesta pubicació

Rojas López, Jordi (2021). "Jim Morrison, el rei llangardaix", Ab Origine Magazine, Efemèrides(03 Juliol) [en línia].
Popular

Relacionat