Per citar aquesta publicació

Suárez Martín, Miriam (2021) "La Peregrina: la joia més desitjada", Ab Origine Magazine, Curiositats(30 Març) [en línia].
Tags

La Peregrina: la joia més desitjada 

La perla Peregrina és una peça única al món, per les seves dimensions i la seva forma de llàgrima. Es tracta d’una joia de gran antiguitat i particularment especial.

El seu nom prové del terme peregrí, que al segle XVI significava estrany. A partir de les obres d’art en què apareix la Peregrina, podem seguir-ne la història i els diferents propietaris que va tenir, des de la corona espanyola i famosos col·leccionistes fins a l’actriu Elizabeth Taylor.

Va ser descoberta a l’arxipèlag de les Perles, un grup d’illes del golf de Panamà, al segle XVI i a hores d’ara no s’ha arribat encara a un consens sobre el seu descobriment. Les principals hipòtesis de com va arribar la Peregrina a la corona espanyola ens parlen de la troballa de la perla per part d’un esclau africà que va obtenir la llibertat gràcies a aquest fet. D’altra banda es creu que la perla arribaria a Espanya l’any 1580 amb Diego de Tebes, l’agutzil major de Panamà, que posteriorment li ofereix la joia a Felip II.

La Peregrina romandrà entre les joies de la corona durant dècades, convertint-se en una de les preferides dels reis i reines que la van dur. És habitual veure en els retrats que es col·locava la perla subjecta d’un fermall, juntament amb “el Estanque” un diamant obtingut a la ciutat flamenca d’Amberes. Aquest espectacular conjunt de joies es va anomenar “el Joyel Rico de los Austrias” convertint-se en un objecte de desig per a la reialesa.

Retrat de la reina Ana d’Àustria, quarta esposa de Felip II realitzat per Bartolomé González (1616). Font: Wikimedia Commons

Diverses reines de la corona espanyola van lluir la Peregrina, Margarita d’Àustria, Isabel de Borbó i María Luisa de Parma. També és conegut el retrat a cavall de Felip III que portava la joia al barret. La Peregrina va ser el regal de noces de Felip II a la seva tercera esposa, Isabel de Valois i posteriorment a la quarta, Ana d’Àustria. Felip III heretarà la joia i seguint la tradició del seu pare, en casar-se amb Margarita d’Àustria, tots dos monarques seran retratats lluint la Peregrina.

Els diversos retrats de la família reial ens permeten saber el recorregut de la perla a la corona espanyola fins al regnat de Carles IV. L’any 1808 les joies dels Borbons passaran a mans de Napoleó Bonaparte i posteriorment li deixarà la Peregrina en herència al seu fill Napoleó III, que la va vendre per problemes econòmics a James Hamilton, el duc d’Abercorn, l’any 1848.

Retrat a cavall de Margarita d’Àustria realitzat per Velázquez (1635). Font: Wikimedia Commons

D’aquesta manera la joia va pertànyer a diversos col·leccionistes anglesos fins a l’any 1969 que va ser subhastada a Londres i adquirida a Sotheby’s per l’actor Richard Burton per la significativa quantitat de 37.000 dòlars, la Peregrina va ser el regal  d’amor cap a Elizabeth Taylor, una de les actrius de més èxit del moment. Podem veure a l’actriu lluint la joia a la pel·lícula Ana de los mil días a la que interpreta a una cortesana.

La notícia sobre la venda de la perla va provocar que la Casa Reial Espanyola participés en la subhasta per a recuperar-la, sense èxit. No va ser la joia de més valor de la Família Reial, però sempre ha estat la que més admiració ha generat i la més desitjada, atès que la Peregrina es va convertir en un símbol de poder. 

Elisabeth Taylor va conservar la Peregrina fins al dia de la seva mort  l’any 2011. L’última subhasta per a la joia va tenir lloc a Christie’s (NewYork) on va arribar a la xifra de nou milions d’euros, adquirida per un comprador anònim per via telefònica.

Acaba aquí el llarg viatge de la perla Peregrina? Tornarem a tenir notícies d’aquesta joia, símbol de poder?

  • (Barcelona, 1998). Graduada en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment curso el Màster Oficial d'Anàlisi i Gestió del Patrimoni Artístic.

Tags

Comparteix i comenta-ho a les xarxes

Compartició en twitter
Compartició en facebook
Compartició en email

Subscriu-te a la nostra newsletter

Per citar aquesta pubicació

Suárez Martín, Miriam (2021) "La Peregrina: la joia més desitjada", Ab Origine Magazine, Curiositats(30 Març) [en línia].
Popular

Subscriu-te a la nostra newsletter

Relacionat