Per citar aquesta publicació

Cós Clotet, Oriol (2015) "La caça salvatge", Ab Origine Magazine, Curiositats(31 Octubre) [en línia].
Tags

La caça salvatge

La Caça Salvatge és un mite que corre per tot Europa, especialment a les zones on hi havia els pobles celtes, germànics i nòrdics, tots tenen la seva versió del mite. El mite original sembla ser la cavalcada d’Odín i Wuotan amb les Valkiries per el món dels mortals. Amb els pas dels anys aquest mite ha quedat fossilitzat a les zones de la Selva Negra i a Escandinàvia, a la Selva Negra el mite parla que qui dirigeix la Caça és Teodoric el Gran a Alemanya i a Dinamarca és Valdemar Attedarg. 

Sleepy Hollow
The Headless Horseman Pursuing Ichabod Crane (1858) John Quidor

En el cas americà tenim la famosa història de Sleepy Hollow i el seu genet sense cap escrita per Washington Irving i publicada al 1820.

Però aquest mite passa a Itàlia i sobretot s’extén a la Península Ibèrica.

A Catalunya la història es fossilitza amb la cavalcada del Comte Arnau per les valls del Pirineu; a la nit dels morts, el 31 d’octubre, el Comte Arnau cavalcà amb el seu cavall negre per totes les valls, sent com era un home cruel que no anava a missa, el seu càstic fou vagar eternament durant les nits de tempesta embogit eternament acompanyat per llops i altres éssers malignes que oloren la sang, per allà on passa no torna a créixer res, a les nits de tempesta els trons són l’herald de la mort que porta el Comte Arnau. Els versos més coneguts sobre aquest personatge de Jacint Verdaguer “Lo Comte Arnau”

Santa_Compaña_Pontevedra_01-01b
Grafit de la Santa Compaña a Pontevedra

A Galicia el mite es transforma en una processó de morts i dimonis, la Sant Compaña. La Santa Compaña és una processó de morts i vius que van a buscar les ànimes dels moribunds o dels despitats que en el dia d’avui volten pels boscos de Galicia. Solament si et poses a dins d’un cercle i reses i no els mires sortiràs viu de l’encontre contra aquesta rua de morts, la rua acaba a una església abandonada on es celebra una missa de morts, la llegenda diu que si la veus pots entrar-hi però no has d’acceptar res del que et donguin sinó acabaràs formant part de la parroquia.  També explica la llegenda que si la Santa Compaña truca a la teva porta has d’obrir la porta del davant i la del radere, que han d’estar aliniades entre elles, així la processó passa per casa teva i no et molesta més.

A Andalusia tenim una història explicada per Gustavo Adolfo Bécquer que és la del Monte de las Ánimas, en aquest cas solament les ànimes es passegen per una zona concreta, una muntanya o turó maleït en el qual tot mortal que entra a la nit de Tots Sants no torna mai més al món dels vius.

  • (Agramunt, 1990). Graduat en Història. Especialitzat en història medieval, història moderna, les ralacions entre crim organitzat i estat, els otomans i el món eslau.

Tags

Comparteix i comenta-ho a les xarxes

Compartició en twitter
Compartició en facebook
Compartició en email

Subscriu-te a la nostra newsletter

Per citar aquesta pubicació

Cós Clotet, Oriol (2015) "La caça salvatge", Ab Origine Magazine, Curiositats(31 Octubre) [en línia].
Popular

Subscriu-te a la nostra newsletter

Relacionat