«La importància de Miquelets recau en donar valor i apropar la història i els petits esdeveniments al territori català» – Entrevista a Miquelets de Catalunya

El passat 2 d’abril ens vam traslladar fins a Arbúcies, on se celebrava la VII Jornada de recreació històrica, en aquest cas del Combat d’Arbúcies, per entrevistar a l’associació Miquelets de Catalunya. Vam parlar sobre el seu naixement, recreació històrica, celebració del tricentenari, el present i el futur de l’associació.

Quan va ser la fundació de l’entitat? Quins objectius es van plantejar amb la seva creació?

L’entitat es va fundar a finals del 2005 veient com hi havia recreació històrica arreu del món, als Estats Units, al llarg d’Europa, i amb el tricentenari gairebé a tocar es volia donar a conèixer la història de Catalunya i la història militar d’aquest període en concret, però, principalment donar a conèixer el que se sabia. Sobretot partint de la base que en general l’imaginari popular d’aquest període era de quatre persones comptades amb barretina defensant el país. I òbviament no. Aquí hi havia un exèrcit, hi havia unes institucions i hi havia una organització. Principalment, es va tractar d’això, de dotar al país d’una associació de recreació històrica amb cara i ulls.

Històricament, el que ens ensenyaven a l’escola acabava amb el Tractat d’Utrecht el 1713, i clar, del 1713 al 1715, són anys que quedaven a l’oblit, almenys en l’educació. Així doncs, una de les motivacions principals era representar-los i donar-los a conèixer.

Miquelets de Catalunya al campament d’Arbúcies, 2 d’abril del 2022. Font: Ab Origine.

Quina és l’aportació de Miquelets de Catalunya al paisatge recreatiu nacional i internacional?

A nivell nacional, és l’associació que va donar el tret de sortida a totes les altres que van sortir posteriorment. A escala internacional, cada cop tenim més participació. Hem fet actes a Aragó, a la batalla d’Almansa, hem participat també en actes de recreació a Moscou i a Itàlia, a un dels esdeveniments multi-època més importants a Anglaterra, el Military Odyssey, un referent, on se’ns ha convidat quatre vegades i animat a participar-hi, veient el nivell del grup i la implicació dels socis i sòcies.

És interessant comentar que en el món de la recreació, principalment es recreen altres èpoques, i que el món barroc està poc representat, encara que segueixi molt present i molt viu, i actualment ressoni en els nostres dies, tal com ho fa la guerra de Successió. Però, certament en la recreació és bastant minoritari. En aquest escenari, Miquelets de Catalunya té un pes molt específic.

Internacionalment, un dels períodes que es recrea més, és la Guerra del Nord (1700 – 1721), principalment ho fan els suecs i els russos. Més en el Mediterrani, Miquelets va ser el grup que va iniciar la recreació d’aquest període, i ara mateix és l’entitat més forta. És possible, també, que estiguem marcant una línia de recreació, ja que hi ha altres entitats, com per exemple a Portugal, que tenen interès a fer recreació, que ens contacten, i que volen copiar el model d’alguns dels esdeveniments que nosaltres recreem des de fa molts anys, com per exemple la recreació de Tortosa.

Pel que fa a l’Estat espanyol, participem en la recreació de la batalla d’Almansa, com ja hem comentat, i és un acte molt gran. És molt interessant prendre-hi part i és un fet molt rellevant, però el fet que estiguem aquí a Arbúcies donant a conèixer un acte més “micro” històric, reforça la nostra visió més divulgativa. A Catalunya es coneixien de forma genèrica punts com Barcelona o Cardona, aquesta última ciutat potenciant-ho molt. Tanmateix, ens oblidàvem de molts altres punts com les Viles cremades, del front del sud a les terres de l’Ebre, amb Tortosa com a referent, dels diversos Setges de Lleida o Girona, de tot el paper de la Marina de llevant, amb l’acte que per exemple tenim a Arenys de Mar o del desastre de Torredembarra, on també fem un acte molt ric i molt potent.

Al final, més enllà de potenciar aquests grans actes amb 200 o 300 recreadors, que també s’han de fer, el que trobem més interessant de fer amb Miquelets de Catalunya és donar valor i apropar la història i els petits esdeveniments al territori català.

Integrants de Miquelets de Catalunya en el moment de l’entrevista a Arbúcies, 2 d’abril 2022. Font: Ab Origine.

Quines aportacions fa Miquelets de Catalunya com a recreadors en el coneixement i divulgació de les èpoques i fets que es recreen, en aquest cas a la guerra de Successió?

Principalment en el que ja hem comentat, estem desenvolupant molt la col·laboració amb entitats locals. Vam començar a Olesa de Montserrat amb la festa dels Miquelets, o a Arenys de Mar, on hi ha un nucli associatiu local, que treballen tot el tema del desembarcament. A Tortosa tenim una col·laboració molt estreta amb l’Ajuntament. Vam començar amb un acte de petit format i amb la descoberta del patrimoni tant cultural com històric per transmetre la importància d’aquest a la ciutadania de Tortosa i de les Terres de l’Ebre. Vam participar també en la creació d’un curtmetratge en forma de fals documental titulat “Vèncer o morir”.

A nivell més acadèmic, col·laborem també amb el grup de recerca de la Universitat de Barcelona DIDPATRI, amb el catedràtic Xavier Hernández Cardona al capdavant d’una línia de recerca molt interessant i també en jornades de camp d’un estudi de cas de la batalla de Talamanca. Juntament amb tot això, i sobretot als voltants del tricentenari, es van fer xerrades a escoles, deixem material a exposicions, en les xarxes socials també intentem fer divulgació, sempre que podem, ja que tots els socis som voluntaris.

A banda d’això, una aportació molt rellevant que segurament el públic general no coneix tant, és principalment en tota la recerca prèvia que hi ha darrere. Fer el que fem, al final, demana d’una recerca en fons bibliogràfics, arxius, importants. Hom pensa en la recreació de tres-cents anys enrere, tot ja està descobert, però la realitat és una altra, i hi ha molta història encara desconeguda, fonts que es van perdre, etc. Moltes coses de les quals fem, s’han de buscar bé en les fonts documentals, sobretot en l’àmbit militar, ja que moltes vegades la informació ens ha arribat de forma distorsionada.

Miquelets de Catalunya al campament d’Arbúcies, el 2 d’abril de 2022. Font: Ab Origine.

S’ha de fer molta recerca per poder representar els modes de fer d’aleshores, i això exigeix un canvi de mentalitat dels que recreem. Aquest canvi s’ha de fer per intentar pensar en el temps de llavors però sense la mentalitat actual.

A part de la recerca documental, el que ens permet el camp de la recreació, és el que podríem anomenar, de certa forma, arqueologia experimental. És a dir, és molt fàcil llegir quant tarda a formar un fuseller o quant tarda a disparar, però quan es recrea i es fa, s’entén molt millor. El mateix passa amb les vestimentes i la capacitat de moviment, o altres. Aquestes, són coses que des d’una visió presentista no se li troba gaire el sentit, però quan s’experimenta i es viu en primera persona, s’entén més. Amb aquesta recerca documental, que nosaltres ens ajudem molt amb el que ja està publicat, es pot fer una interpretació dels documents que ens han arribat als nostres dies, i fer l’exercici de recrear el que es llegeix. En definitiva és aquesta investigació constant per anar creixent dins del món de la recreació.

En quines altres disciplines i de quina manera col·laboren i es vinculen Miquelets de Catalunya; història militar i armamentista, arts, tendències del segle XVIII, cuina, vestimenta, música i dansa, etc.

Anem per punts. Sobre l’àrea de la tecnologia, arran d’un interès per part d’un grup de socis va sortir una comissió d’enginyeria militar que ha recuperat molta part de mapes topogràfics catalans. S’ha desenvolupat un rol singular, és a dir, un personatge que fa de l’enginyer Santa Cruz. Aportem maquetes, cartografia, s’explica que és un Baluard, com funciona tot el tema de la traça italiana amb fortificació, etc.

Sobre l’armament; per desgràcia tenim els fusells més similars que hi ha als de l’època, però no són ben bé aquells, ja que no és possible per un tema d’economia d’escala i de legislació. Tanmateix, s’hi està treballant i s’està fent recerca sobre els panys de les escopetes catalanes i de la seva indústria a Ripoll, i s’ha intentat fer panys Miquelets per les escopetes catalanes que portem.

En l’àmbit musical, tenim un grup de músics molt potent, què alguns dels quals han recuperat músiques de l’època. Des de músiques militars com la marxa de les Reials Guardies Catalanes o la de Stahremberg, fins a balls més tradicionals. Pel que fa a la gastronomia, s’ha recuperat molt de receptari de l’època. De fet, quan es cuina en els campaments que muntem, s’intenta fer, dins del possible, el més semblant a l’època. Es controla des dels ingredients, la recepta, molta olla, per entendre’ns.

Miquelets de Catalunya en marxa, a Arbúcies, 2 d’abril del 2022. Font: Ab Origine.

També estem intentant recuperar tot el tema d’oficis, dels teixits, etc. A més a més combinant-ho amb el tema armamentístic, es fabrica munició, es fon plom en directe, evidentment només per mostrar-ho, ja que ni volem ni es pot fer servir. Aquests, principalment són oficis relacionats amb la vida militar. És a dir, un exèrcit no només es tractava dels militars, sinó tot el seguit de gent que donava un cert suport logístic. Tenies ferrers, tenies fusters, tenies teixidors, tota la gent que es dedicava a fer aquestes feines més auxiliars.

Junt amb això, cap a l’any 2015 o 2016, ens vam adonar que un cop dins del món de la recreació militar sorgia molt d’interès per continuar informant-te cada cop més, i això també ens ha portat a anar més enllà i acabar fent recreació de tot el civil que envolta aquest món, els oficis, les formes de fer, les formes de pensar. Al final tenim interès a recrear sensacions.

Com es va viure la commemoració del tricentenari? I com afecten els fets polítics i socials a les activitats de l’Associació?

Doncs va ser una explosió d’activitats. Si féssim el recompte d’actuacions, el 2014 tocava una mitjana de dues actuacions per cap de setmana. A vegades érem a dos llocs alhora i va ser una bogeria. Hi havia molts actes a molts llocs, tothom tenia ganes de fer moltes coses, les administracions hi van destinar molts diners, i es van poder fer molts actes i activitats arreu del país.

Actualment, hi ha administracions que encara creuen amb el projecte, més enllà del 2014, i són les que continuen apostant-hi i nosaltres hi estem molt agraïts, i hi col·laborem sempre que podem.

Pel que fa a participació dels socis, érem moltíssims i es va fer molta feina. Creiem que la gent tenia moltes ganes d’aprendre, de venir, de reivindicar-se, i fou molt intens, molt emotiu. Vam transmetre un missatge molt important, principalment sobre que hi havia una història que s’havia de recuperar, i que Miquelets de Catalunya es trobava dins del panorama recreatiu per recuperar aquella història. Tot i això, va ser esgotador.

Actualment, estem en un moment que volem donar continuïtat al projecte més enllà del moment d’efervescència del tricentenari, que significà la gran difusió, i continuar millorant amb qualitat, continuar ampliant les línies de recreació, de recerca, perquè la flamerada del tricentenari no quedi en no res, sinó que segueixi ben viu.

Per què és important que se celebrin actes com el d’avui a Arbúcies?

És important en el sentit que permet que la gent s’acosti al seu passat i conegui la seva història. Que s’entengui com s’ha arribat fins aquí, per reivindicar els elements culturals, el perquè volem conservar-ho, per ajudar a entendre quin valor té, per explicar-nos i explicar el moment actual. Des de la configuració geopolítica i territorial actual, a poder entendre el perquè la gent d’Arbúcies té la dita “gent d’Arbúcies, gent d’astúcies, mata valons”[1]Aquesta dita s’ha trobat en diferents versions, “gent d’Arbúcies, gent d’astúcies, mata balons” o “gent d’Arbúcies, gent d’astúcies, mata … Continue reading, perquè és rellevant que la Diputació inverteixi a conservar un pont d’un molí medieval, com és el pont del molí de les pipes, una mica per no oblidar d’on venim.

Gravat del Consell de guerra de l’1 de setembre de 1714. Hi participa el cap militar Antoni de Villarroel i Rafael de Casanova. Possiblement participara Joan Baptista Basset (d’esquena a la imatge). Font: Wikimedia Commons.

De la mateixa manera, els ajuntaments i les diputacions hi posen diners perquè la recreació històrica i el patrimoni cultural, són un pou de desenvolupament d’activitat econòmica, i en aquest sentit hi ha un feedback. Nosaltres al poble, no només aportem la nostra presència, sinó que hi ha tota una sèrie d’activitats al voltant. Hi ha inversió a la restauració, a les botigues locals, etc. En definitiva, es poden generar activitats al voltant del patrimoni local i cultural que són molt importants.

Quins projectes futurs a curt, mitjà i llarg termini té Miquelets de Catalunya?

Doncs tenim projectes a nivell més micro, d’envergadura més petita i més macro. A nivell més petit, tenim projectes relacionats amb la recreació civil. Es vol intensificar tant la recerca com la participació dels socis al voltant de les activitats, les arts i els oficis, la música, la cuina, etc.

A nivell més intermedi, tenim planificat poder ampliar la cronologia de les nostres recreacions poder ampliar-ho quasi fins a un segle avant, fins a aproximadament la guerra dels segadors. Estem parlant de poder recrear unitats militars catalanes del 1600 fins al 1640. Tenim un petit projecte, que ja està bastant avançat, amb indumentària d’aquesta època. Això també obra la recreació a un període anterior, un fet nou amb Miquelets de Catalunya, però que ens fa molta il·lusió. Sobretot per la projecció en l’àmbit europeu, ja que es tracta d’una època on la recreació és molt potent, sobretot amb relació a la guerra de terços, que seria l’equivalent.

A llarg termini, també ens preparem per al quatricentenari, al final les coses s’han de treballar amb anterioritat. Igual que el tricentenari es va començar a planejar l’any 2005, el quatricentenari es va començar a produir l’any 2019-2020. I més tenint en compte que farem això, però sense deixar de fer guerra de Successió, és a dir, amb tot el que implica. No significa obrir un nou front i tancar l’anterior, sinó obrir un nou front mantenint les altres línies obertes, i al final tota aquesta feina és voluntària i s’ha d’anar a poc a poc.

Finalment, tenim un projecte de gran envergadura que és el projecte que afectuosament l’anomenem “Terra de Miquelets”. Aquest es tracta de trobar un emplaçament, principalment històric, per exemple una fortalesa, que servis com a seu local i permanent de Miquelets de Catalunya. De models d’aquest tipus n’hi ha molts en el món. Models d’èxit inclús. Als Estats Units, hi ha models que funcionen moltíssim en l’àmbit de l’ensenyança, perquè és un atractiu pels nens que hi van a aprendre com es vivia en l’època, i també en l’àmbit del turisme. Parlem de models com el de Williamsburg, el Colonial Williamsburg Regional Visitors Center, o el de Fort Ticonderoga, al nord de Nova York.

A Catalunya realment tenim molt de potencial, tenim molta fortalesa de l’època, amb un estat de conservació bo, però que hi falta una inversió del territori. Valorar un emplaçament d’aquest tipus, lliga perfectament amb els valors i amb la intenció dels Miquelets, no només divulga sinó que reivindica el patrimoni, i això pot ser molt interessant pels ajuntaments que vulguin revitalitzar la zona.

Moment de l’entrevista, al campament dels Miquelets de Catalunya. Font: Ab Origine.

Notes a peu de pàgina
Notes a peu de pàgina
1 Aquesta dita s’ha trobat en diferents versions, “gent d’Arbúcies, gent d’astúcies, mata balons” o “gent d’Arbúcies, gent d’astúcies, mata borbons”, i altres consultables a la pàgina de Paremiologia Catalana Comparada digital.

Comparteix i comenta-ho a les xarxes

Compartició en twitter
Compartició en facebook
Compartició en email

Subscriu-te a la nostra newsletter

Fitxa Técnica

Nom: Miquelets de Catalunya
Trajectòria acadèmica: Miquelets de Catalunya és una associació cultural Fundada el desembre del 2005, que té per objectiu fer reviure i honorar; mitjançant grups de recreació històrica, els soldats, milicians i civils que des del 1704 fins al divuit de setembre del 1714 (alguns fins i tot més enllà) van defensar les Constitucions, Drets, Llibertats i les Institucions dels catalans.

Subscriu-te a la nostra newsletter

Per citar aquesta publicació

Equip Editorial; Cebolla Nicuesa, M. (2022) "«La importància de Miquelets recau en donar valor i apropar la història i els petits esdeveniments al territori català»" - Entrevista a Miquelets de Catalunya, Ab Origine Magazine, 74(juny) [en línia].

Relacionat