Per citar aquesta publicació

Boyo Arias, Andrea (2018) "Diada de l'orgull LGTBI: quan van començar a lluitar?", Ab Origine Magazine, Efemèrides(28 Juny) [en línia].
Tags

Diada de l’orgull LGTBI: quan va començar la lluita?

Tal dia com avui, la matinada del 28 de juny de 1969, tingué lloc una batuda policial al bar Stonewall Inn, al barri neoyorquí de Greenwich Village. Després de molts anys de repressió envers els drets i les llibertats de les persones LGTBI, aquest cop esclatà una revolta contra els abusos policials, que acostumava a reprimir les persones que no encaixaven en els models normatius de les sexualitats. Aquest fet serviria de catalitzador per la lluita del moviment LGTBI a la resta del món.

Stonewall Inn. Setembre 1969. Font: wikipedia.org
Stonewall Inn. Setembre 1969. Font: The Harvard Gazette

Les batudes policials i la criminalització del col·lectiu LGTBI eren molt habituals. Stonewall Inn era un club freqüentat per persones homosexuals i trans, rodejat per un ambient de clandestinitat a causa del context d’opressió i persecució policial cap al col·lectiu en la dècada dels 60 als Estats Units. Per tant, els actes de violència i abús de la policia eren habituals: normalment identificaven als assistents, en detenien alguns i el local era tancat durant unes hores.

Així, la batuda de la matinada del 28 de juny, era una de tantes. No obstant això, quan s’inicià l’operació res resultà com estava previst. Els ànims estaven més exaltats de l’habitual, fet que alguns historiadors relacionen amb la mort, una setmana abans, de Judy Garland, una important icona cultural amb la qual s’identificava gran part de la comunitat homosexual. Segons això, els clients de l’Stonewall Inn encara estaven commocionats per la mort de l’actriu quan va començar la batuda, i van refusar actuar passivament.

Tanmateix, hi ha altres detalls d’aquella nit que diferiren de les altres batudes. En general, s’avisava la direcció del local abans de la batuda però aquella nit el subinspector Pine decidí fer-la sense avisar. A més, normalment eren dutes a terme prou d’hora perquè després el bar retornés a la normalitat a les hores de màxima afluència.

El 28 de juny de 1969, aproximadament a un quart de dues de la matinada vuit oficials van entrar al bar. Algunes de les persones presents plantaren cara a la policia i es negaren a ser identificades i registrades. Els detalls sobre com s’inicià l’aldarull varien segons la font. Fos com fos, van començar els disturbis entre la multitud, cosa que aviat va sobrepassar la policia. La notícia s’expandí i aviat centenars de persones es concentraren a l’exterior.

A la fi de l’enfrontament diverses persones foren detingudes i civils i agents resultaren ferits. Els fets no quedaren oblidats i, durant els dies posteriors, diferents grups es manifestaren en contra del succeït, accions que acabaren també amb conflictes amb la policia. La ràbia contra la forma com la policia havia tractat els homosexuals durant dècades sortia a la superfície.

La comunitat LGTBI havia aconseguit l’ambient perfecte per la creació d’un moviment d’alliberament fort. A finals de juny, es formà a Nova York el Gay Liberation Front i es crearen organitzacions similars a tot el món.

Marxa del Gay Liberation Front el 1969. Font: desastre.mx
Marxa del Gay Liberation Front el 1969. Font: The Harvard Gazette

L’any següent, el 28 de junys de 1970, en commemoració als fets ocorreguts a Stonewall, el Gay Liberation Front va organitzar la primera marxa reivindicativa del dia de l’orgull gai. A l’Estat espanyol la primera marxa tingué lloc a Barcelona durant la transició, el juny de 1977. Aquesta  va ser convocada pel Front d’Alliberament Gai de Catalunya, per a protestar contra la Llei de Perillositat i Rehabilitació Social aprovada durant la dictadura franquista i que era usada per a la repressió de l’homosexualitat i la transsexualitat.

Tags

Comparteix i comenta-ho a les xarxes

Compartició en twitter
Compartició en facebook
Compartició en email

Subscriu-te a la nostra newsletter

Per citar aquesta pubicació

Boyo Arias, Andrea (2018) "Diada de l'orgull LGTBI: quan van començar a lluitar?", Ab Origine Magazine, Efemèrides(28 Juny) [en línia].
Popular

Subscriu-te a la nostra newsletter

Relacionat