Rosa Bonet, la primera àrbitre de futbol espanyola Publicat el 15 de març de 2016 Aprofitant l’avinentesa d’aquest especial, conjuntament amb la secció permanent d’històries de l’esport en la qual escric sovint, avui m’agradaria acostar-vos la figura de Rosa Bonet, que va ser la pionera a Espanya d’un col·lectiu sempre en el punt de mira com és el dels àrbitres de futbol.
Quatre dones perses que canviaren la història d’un imperi Publicat el 15 de març de 2016 A principis del segle XVI els diferents Estats d’Europa enfilaven un nou rumb polític, hereu d’aquell període esplendorós anomenat Renaixement i de l’arribada d’exploradors del Vell Continent a Amèrica, amb la qual cosa el sistema econòmic mundial s’eixamplava a nous horitzons.
El despertar de la força. Literatura femenina emancipadora Publicat el 15 de març de 2016 Inicio l’article amb una reflexió: existeix realment la literatura ‘femenina’? En cas afirmatiu, què és? Quina diferència hi ha –si és que hi ha- entre literatura ‘femenina’ i ‘de dones’?
Les històries sobre dones van cremar a Alexandria Publicat el 15 de març de 2016 Imagina l’escenari següent: d’aquí un parell d’anys patim un inesperat cataclisme quasi apocalíptic que esborra del mapa la major part de la raça humana.
Federica Montseny: anarquista, ministra i “humanista” Publicat el 15 de març de 2016 El de Federica Montseny és un dels grans noms femenins de la política espanyola. Va ser la primera dona ministra, i l’única fins que, amb l'arribada de la democràcia, Soledad Becerril es féu càrrec del Ministeri de Cultura i Benestar (l'any 1981).
Entrevistes a peu de carrer sobre feminisme Publicat el 15 de març de 2016 És un dia fred i ennuvolat, mig plujós, d'aquells que deixen els carrers mullats i relliscosos. Un dia que alguns detesten i altres estimen. És 9 de març, la jornada posterior al dia internacional de la dona treballadora, i a la Facultat del Raval de la Universitat de Barcelona hi ha diverses pintades reivindicatives.
Editorial Ab Origine: especial de març 15/III/2016 Publicat el 15 de març de 2016 El passat dia 8 de març va ser el Dia Internacional de la Dona Treballadora, segons l’organització de Nacions Unides. Per què és necessari dedicar un dia específic de l’any a més del 50% de la població humana? Doncs perquè durant molts anys les dones han estat desplaçades i invisibilitzades de la vida pública, relegant-les a l’àmbit familiar i domèstic.
Article Sodomia: història d’una intolerància a través de la teologia medieval Publicat el 15 de maig de 2015
Article Franquisme en crisi: el tardofranquisme i el trajecte sagnant cap al parlamentarisme democràtic (1967-1975) Publicat el 15 de novembre de 2020
Actualitat Mineria del carbó al Berguedà: un exemple de deslocalització econòmica (II) Publicat el 7 d'abril de 2017