Les Brigades Internacionals: un exemple de solidaritat en temps de crisi Publicat el 15 d'abril de 2019 En la Guerra Civil espanyola es produí un fet excepcional en la història de la humanitat, sobretot tenint en compte la seva gran magnitud...
«Durant la Guerra Civil, el món diplomàtic europeu creia que Catalunya s’independitzaria pel seu context geopolític» – Entrevista a Arnau Gonzàlez Vilalta Publicat el 15 d'abril de 2019 La guerra civil espanyola no va ser un simple conflicte armat entre dues maneres d’entendre la societat i la política a Espanya, sinó que també va ser una prèvia del conflicte europeu del futur: el feixisme contra la democràcia i els moviments obrers. Va ser, per tant, una lluita internacional on també hi participaren les grans potències del moment, perseguint els seus propis interessos geoestratègics. Es preparaven per a la guerra que venia (la Segona Guerra Mundial). Per entendre millor les implicacions internacionals del conflicte espanyol, ens trobem amb Arnau Gonzàlez i Vilalta, el qual, serè i metòdic, ens explica què implicà la guerra civil per al món.
Les cendres de Gernika: el bombardeig que va marcar un abans i un després Publicat el 15 d'abril de 2019 Després de 40 anys de silenci imposat per la dictadura i com a resultat de la transcendència de l’arxiconeguda obra pictòrica de l’artista malagueny, el bombardeig de Gernika ha estat tradicionalment un dels temes icònics de la memòria històrica.
El tràfic d’armes durant la Guerra Civil Espanyola Publicat el 15 d'abril de 2019 Aquest mes es celebra el 80è aniversari de la fi de la Guerra Civil Espanyola, un conflicte de profunda significació a nivell nacional.
El patrimoni artístic en perill: notes sobre els fets succeïts arran del cop d’estat a Barcelona Publicat el 15 d'abril de 2019 Catalunya ha estat tradicionalment una terra on l’anticlericalisme ha tingut una forta presència. Els fets que a continuació relatarem són la resposta a unes tensions socials que s’havien anat gestant i caldejant els anys precedents al 1936.