«Amb la Primera Guerra Mundial es produeix un procés de rapidíssima democratització de la societat» – Entrevista a Jordi Casassas Publicat el 15 d'abril de 2017 Qui sap el que és un intel·lectual? El segle XX en va anar ple, d’ells: Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Émile Zola (aquest darrer, del segle XIX), Thomas Mann, Ortega y Gasset, Elias Canetti, Joan Fuster… La seva importància i el debat intel·lectual que propiciaven és potser una mica més difícil d’entendre avui en una societat que ha fragmentat l’ensenyament fins a uns límits gairebé ridículs i ha encimbellat a l'”expert” i al tertulià. Gris és el panorama en què ens trobem; igual de gris que el dia en què vàrem entrevistar al catedràtic Jordi Casasses, un dels pocs que pot parlar amb autoritat sobre aquesta figura i un dels pocs que es pot considerar hereu d’aquesta tradició.
La taula dels cavallers: alimentació i societat al segle XV a través de Tirant lo Blanc Publicat el 15 d'abril de 2017 L'alimentació és una necessitat bàsica que al llarg de la historia s'ha satisfet de formes molt diverses, en funció d’una multiplicitat de raons econòmiques, culturals i socials que afecten l'individu.
A quina Creu de Borgonya va fer referència Pablo Iglesias? Publicat el 15 d'abril de 2017 El dia 27 d'octubre de 2016, durant la sessió d'investidura del president del Partit Popular Mariano Rajoy al Congrés dels Diputats, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va afirmar que "Las dos instituciones tradicionales a prueba de crisis son la Monarquía y el PNV, bien unidos por la Cruz de Borgoña". A continuació, veurem quina és la història de la Creu de Borgonya a Espanya i les raons històriques del perquè aquestes dues institucions comparteixen aquesta insígnia.
La consolidació de la República Popular de Xina (1945-1949) (II) Publicat el 15 d'abril de 2017 La característica més important que té la Guerra Civil Xinesa a nivell internacional rau en el fet que és el primer conflicte on els Estats Units i la Unió Soviètica, després de la Segona Guerra Mundial, competirien per mantenir un país estranger dintre de la seva òrbita d’influència.
El III Congrés de la CNT i la postura davant la Segona República Espanyola Publicat el 15 d'abril de 2017 Davant un context que ha canviat amb la fi de la dictadura de Primo de Rivera i l’adveniment de la Segona República Espanyola, la CNT té davant l’oportunitat de legalitzar-se, reconstruir-se i definir, i consolidar el seu ideari.
«Indivisibiliter ac inseparabiliter»: l’Imperi austrohongarès, un referent? Publicat el 15 d'abril de 2017 Sovint es presenta, en debats i discussions al voltant de la qüestió nacional, l’ombra allargada de l’Imperi austrohongarès. Aquest fantasma segueix recorrent l’Europa contemporània per motius que van des del precedent que suposa fins a l’espectacularitat del seu fracàs. Ara bé, cal que ens el mirem amb ulls d’antiquari, amb cert fetitxisme per tot allò passat, o que n’intentem recuperar l’essència com a proposta política?