Per citar aquesta publicació

Mendoza, Ivan (2022) "L’inici de la conquesta de Mallorca per part de Jaume I ", Ab Origine Magazine, Efemèrides (12 Setembre) [en línia].
Tags

L’inici de la conquesta de Mallorca per part de Jaume I

Tal dia com avui, l’any 1229 el rei Jaume I va arribar a l’illa de Madina Mayurqa, actual Mallorca, per començar la conquesta d’aquesta de mans dels musulmans. Les tropes cristianes provinents de la corona d’Aragó varen arribar en vaixell per la badía de Santa Ponça. Aquest mateix dia es va produir la coneguda com a batalla de Portopí. Un enfrontament a camp obert entre les tropes de Jaume I, el conqueridor, i les almohades de les mans de Abú Yahya, amb l’objectiu d’ampliar els territoris de la Corona.

Mapa de la conquesta de Madîna Mayûrqa l’any 1229. Font: Luis Garcia, Wikimedia Commons.

Aquesta conquesta a més de l’annexió de l’illa, va suposar la destrucció del poder almohade, l’esclavització de la població d’Al-àndalus i el repoblament de l’illa baix un règim feudal, creant el Regne privatiu de Mallorques.

La informació sobre la conquesta la sabem gràcies a les fonts principals com les cròniques de l’època, les del Llibre dels feyts, des d’un punt de vista de bàndol cristià i el Kitab Ta’rih Mayurqa, del bàndol musulmà. Així doncs, ens hem de remuntar a 1228 com a antecedents a la conquesta. Durant el sopar de Tarragona d’aquell any varen assistir gent noble conjuntament amb el rei com: Pere Martell, Nunó Sanç, Guillem de Montcada, Guillem de Claramunt, Hug IV d’Empúries.

Pere Martell, que ja havia estat a l’illa prèviament, va descriure com era al rei. Aquests nobles varen exposar la voluntat de crear una campanya militar sobre Mallorca i d’establir un regne. Aquesta proposta es va dur a les Corts de Barcelona l’any 1228, on aprovaren la conquesta, aportant homes, armes, cavalls, doblers…etc. Les condicions establertes per a la conquesta varen ser annexionar totes les illes i que aquestes es repartirien entre els magnats segons la seva aportació a la batalla. A més a més. les porcions de terra es repartirien sota sobirania reial, però amb la disposició que ells volguessin.

Durant la conquesta de l’illa per part de les tropes de Jaume I, part de la població musulmana va fugir per tot arreu, això supossà que la conquesta es va allargar fins l’any 1232 i encara quedava gent musulmana on es varen refugiar en coves a les muntanyes, aquestos varen ser caçats i venuts com a esclaus.

Pintura mural de la Batalla de Portopí el 12 de setembre de 1229. Font: Wikimedia Commons.

Què va suposar la conquesta de Medina Mayurqa? Doncs va augmentar el comerç del Mediterràni, ja que es trobava enmig d’una gran ruta marítima. Això significà una gran riquesa per als mercaders. Els agricultors varen tenir unes millors condicions de vida. L’islam va quedar totalment oprimit pel cristianisme, un exemple va ser l’inici de la construcció de la Catedral damunt la prèvia destrucció de la mesquita com a símbol d’imposició del seu poder.

Mallorca va tenir el seu autogovern amb el Regne privatiu de Mallorques amb l’implantació d’un règim feudal amb habitants i pagesos dels territoris que varen ajudar a la conquesta. Per això, Jaume I va otorgar als nous pobladors cristians la Carta de Franquesa l’any 1230 on otorgava aquests drets per facilitar la repoblació de l’illa de Mallorca.

  • Graduat en Història per la Universitat de les Illes Balears. La meva trajectòria acadèmica fins aquests moments ha estat repleta de participacions per complementar la meva formació. He participat de ponent en diferents jornades d’estudis locals i de la universitat. A més, he estat voluntari en campanyes d’arqueologia i he participat d’alumne col·laborador en diferents activitats. M’agraden totes les rames de la història, però els meus interessos historiogràfics són aquells relacionats amb la prehistòria i la història antiga, en especial el món grecoromà.

Tags

Comparteix i comenta-ho a les xarxes

Compartició en twitter
Compartició en facebook
Compartició en email

Subscriu-te a la nostra newsletter

Per citar aquesta pubicació

Mendoza, Ivan (2022) "L’inici de la conquesta de Mallorca per part de Jaume I ", Ab Origine Magazine, Efemèrides (12 Setembre) [en línia].
Popular

Subscriu-te a la nostra newsletter

Relacionat