Per citar aquesta publicació

Mendoza, Iván (2021) "La fundació de Constantinoble", Ab Origine Magazine, Efèmerides(11 Maig) [en línia].
Tags

La fundació de Constantinoble

Tal dia com avui, l’any 330 dC es va fundar la ciutat de Constantinoble per l’emperador romà Constantí I, el Gran. En aquell moment es va anomenar Nova Roma, però més endavant s’anomenarà amb el nom que se li coneix.

Amb la creació d’aquesta nova ciutat, va donar pas anys després a la divisió de l’Imperi Romà entre Occident i Orient. Constantinoble es va convertir en la capital de l’imperi oriental i va perdurar fins l’any 1453. 

Quins processos es varen seguir per a què Constantinoble guanyés importància dins l’imperi? 

De diferents llocs de l’Imperi Romà es varen traslladar mosaics, columnes, obeliscs i escultures per envellir la ciutat i fer-la amb un aspecte imperial. L’objectiu era imitar l’esplendor que hi havia a Roma, amb el fòrum, capitoli i senat.

Dibuix de com era la ciutat de Constantinoble, segons el cartògraf florentí Cristòfor Buondelmonti (1442). Font: Wikimedia Commons

A més a més, va rebre un canvi important en la burocratització i és que es va separar per primera vegada l’aspecte militar del civil, es modificaren divisions administratives, va augmentar el nombre de províncies i es crearen les diòcesis, que eren les divisions administratives de l’imperi romà i estaven governades per un vicarius.

Per què la ciutat de Bizanci i no altre?  

A Roma, des del moment de la fundació de la tetrarquia no va haver-hi una capital de l’Imperi Romà com a tal. Els emperadors varen començar a viure a llocs perifèrics de Roma. Doncs, l’emperador Constantí es va proposar fundar una nova ciutat i fer-la la nova capital de l’Imperi. Es va fixar en la ciutat grega de Bizanci com a nova capital de l’imperi, que estava en un lloc estratègic i feia frontera entre el món oriental i l’occidental. També, estava en una cruïlla estratègica de camins, a prop del Danubi i les províncies balcàniques, tenia control dels estrets. A més a més, estava a prop de l’antiga ciutat de Troia. Per tant, tenia un valor simbòlic per als romans per què va ser el lloc d’on havia partit Enees i que seria un ancestre de Ròmul i Rem, fundadors de Roma.

Hi va haver diferències entre Roma i Constantinoble i és que a la darrera, va rebre els nous icones cristians i romans i, des d’un primer moment, la cultura va tenir molta importància i per això es va crear la universitat de Constantinoble.

Imatge: Santa Sofia de Constantinoble. Font: Wikimedia Commons

La nova capital de l’Imperi Romà va estar fundada sobre set turons, amb un senat ja format amb una població que rebia blat amb preus públics i va comanar construir un palau imperial. Per això, juntament amb la introducció de la nova religió de manera oficial, va crear Santa Sofia com a símbol oriental de la religió cristiana.

  • Graduat en Història per la Universitat de les Illes Balears. La meva trajectòria acadèmica fins aquests moments ha estat repleta de participacions per complementar la meva formació. He participat de ponent en diferents jornades d’estudis locals i de la universitat. A més, he estat voluntari en campanyes d’arqueologia i he participat d’alumne col·laborador en diferents activitats. M’agraden totes les rames de la història, però els meus interessos historiogràfics són aquells relacionats amb la prehistòria i la història antiga, en especial el món grecoromà.

Tags

Comparteix i comenta-ho a les xarxes

Compartició en twitter
Compartició en facebook
Compartició en email

Per citar aquesta pubicació

Mendoza, Iván (2021) "La fundació de Constantinoble", Ab Origine Magazine, Efèmerides(11 Maig) [en línia].
Popular

Relacionat