Per citar aquesta publicació

Villares, Martí-Pau (2015) "Un partit de futbol a les trinxeres de la Gran Guerra", Ab Origine Magazine, Històries de l'esport(10 Maig) [en línia].
Tags

Un partit de futbol a les trinxeres de la Gran Guerra

Dins de la cruesa que va suposar lluitar a les trinxeres de la Primera Mundial i en una espiral de deshumanització i odi vers el contrari, trobem que hi ha moments fantàstics sobre com de complex és l’ésser humà. Qui podria pensar que enmig de la Gran Guerra poguéssim trobar la celebració d’un dels partits de futbol més curiosos i fascinants entre les forces que s’estaven enfrontant a la Gran Guerra?

Una instantània d’aquell moment. Font: El Periodico

La nit de nadal de 1914, molt a prop d’Ypres a Bèlgica, mentre es cantaven nadales a les trinxeres alemanyes, es va proposar fer una treva d’un dia amb francesos i britànics. Una treva per compartir regals, per fumar i menjar amb el contrari, per riure i cantar, en definitiva per deixar enrere ni que fos per un instant, la mort, la misèria i el fred de les trinxeres. Una treva que no va costar a arribar a posar-se d’acord, i que es va allargar durant tot el dia de Nadal.

Enmig de la improvisació de la trobada, es va produir la celebració d’un partit de futbol. Un partit lluny de les fastuositats i de la infraestructura d’avui dia i que s’assemblaria molt a quan molts de nosaltres jugàvem al pati, al parc o quan anàvem d’excursió. No hi ha ni focus, ni públic, ni càmeres, ni porteries ni un terreny adient per a un partit que s’ho mereixeria. Però si hi havia una pilota. I quan hi ha una pilota per mig, almenys el futbol, no hi entén de límits.

Un parell de barrets i jaquetes per fer les porteries i una estona per endavant per poder disfrutar, compartir i divertir-se jugant. Ningú del presents en aquell matx era conscient cent anys després que aquell partit acabaria sent un dels més significatius de la història. Ni els que havien marcat, assistit, aturat, guanyat o perdut…Tot això es difuminava i es transformava en un bri de fe en la humanitat en moments molt crítics de guerra. Dos dies abans els trobàvem apuntant-se i disparant-se a matar, on la diferència entre guanyar i perdre es pagava amb la deshonra, la mort d’amics o amb la pròpia. I de cop i volta els trobem compartint regals, menjar i beguda…

El resultat, que va acabar 3 a 2 a favors dels alemanys, és el de menys. El partit, un dels moments més significatius de la història de la humanitat i també de l’esport en general per tal entendre’l com a nexe, ja sigui d’amics, cultures, comunitats… I el que és més important, jugar per a divertir-se i compartir moments de felicitat que no s’han d’oblidar, tal i com posa la inscripció que recorda el lloc on es va jugar el partit. Un partit on ningú va pedre, guanyava la humanitat per sobre de totes les coses.

Tags

Comparteix i comenta-ho a les xarxes

Compartició en twitter
Compartició en facebook
Compartició en email

Subscriu-te a la nostra newsletter

Per citar aquesta pubicació

Villares, Martí-Pau (2015) "Un partit de futbol a les trinxeres de la Gran Guerra", Ab Origine Magazine, Històries de l'esport(10 Maig) [en línia].
Popular

Subscriu-te a la nostra newsletter

Relacionat