Heil Hitler! Publicat el 15 de desembre de 2015 La popular salutació nacional-socialista, instaurada durant el Tercer Reich ha arribat fins als nostres dies com un dels elements representatius del nazisme, juntament amb l'esvàstica.
Política exterior grega: la política de l’altrisme Publicat el 15 de desembre de 2015 Tothom té en ment una sèrie de coses quan parlem d’Atenes en el segle V aC, l’anomena’t segle de Pèricles. Associem aquest període i aquesta cultura a una sèrie de valors i sistemes molt propers als nostres fins al punt que els considerem models i referents, sobretot en matèria de democràcia i cultura.
Menorca i les seves formes d’ocupació del territori fins a la romanització Publicat el 15 de desembre de 2015 Sempre he tingut un especial interès sobre els fenòmens de poblament i la seva evolució, que al seu torn assenten les bases de la urbanització i ocupació dels territoris; la història que hi ha al darrere amaga o revela sovint detalls per explicar determinats patrons de concentració, continuïtat o desplaçament de la població al llarg de les diferents èpoques.
L’ascens d’Isis Publicat el 15 de desembre de 2015 Com és possible que després que l’1 de maig de 2011, després d’una operació duta a terme pels Estats Units a Abbottabad (Paquistan) que va acabar amb la vida de Bin Laden, el terrorisme hagi tornat amb més força que mai?
«El discurs crític actual que puc compartir en línies generals sobre com es va desenvolupar la Transició ha de baixar al detall; no pot quedar-se amb el discurs ideològic a vegades esbiaixat des del presentisme» – Entrevista a Marc Andreu Publicat el 15 de desembre de 2015 Marc Andreu és un home ocupat com a conseller tècnic del districte de Sant Martí (Barcelona), treballant en les institucions que sempre ha vist des de l’altra banda de la trinxera: des de la lluita social, el periodisme de carrer i la perspectiva de l’estudi dels moviments socials de la seva Ciutat Comtal, que és la popular. Ja fa més de mig any que va aparèixer el seu llibre Barris, veïns i democràcia (L’Avenç, 2015), i avui ja tocava que li preguntéssim sobre una obra que està cridada a ser la primera pedra a omplir el buit historiogràfic referent als moviments veïnals durant la Transició democràtica… i potser també xerrem d’alguna cosa més.
Una història de l’Infern: Ponent i el Canal d’Urgell Publicat el 15 de desembre de 2015 Primerament parlaré d’uns conceptes principals, per què l’”infern”? Doncs simplement perquè la zona de la plana de Ponent era anomenada per molts el Clot de l’Infern o del Dimoni per les seves terribles condicions.
La Frenologia: el naixement d’una doctrina peculiar Publicat el 15 de desembre de 2015 Des dels primers filòsofs i metges hi ha hagut un interès de la ciència molt destacat a distingir i conèixer quines són les diferents facultats de l’home. Múltiples pensadors van atrevir-se a intentar definir quines eren aquestes facultats, com i on operaven i què podia fer l’home per conèixer-les.