Nacions i nacionalismes: els processos de nacionalització. Un fenomen multidimensional (II) Publicat el 15 de desembre de 2017 En aquesta segona i última entrega, reprenem l’article sobre l’evolució teòrica dels processos de nacionalització. L’anterior fragment concloïa amb les investigacions publicades durant la primera meitat del segle XX, les quals trencaven amb una llarga dinàmica d’ubiqüitat nacionalista en els estudis sobre el fenomen.
Heretges, beguines i místiques: transgredint la norma de l’Església Publicat el 15 de desembre de 2017 El tractament del cos i de la sexualitat en l’espiritualitat cristiana no ha sigut sempre igual i uniforme.
Perestroika (III): Replantejaments polítics (1988-1990) Publicat el 15 de desembre de 2017 Durant el llarg de l’any 1988, les elits polítiques així com analistes econòmics ja podien fer balanç de les innovadores mesures de caràcter econòmic preses per el govern soviètic fins al 1987, com la llei d’empreses, i quins efectes reals havien tingut sobre l’economia del gegant soviètic.
La utopia viscuda: col·lectivitats agràries a l’Aragó (1936-1938) Publicat el 15 de desembre de 2017 L’esclat de la Guerra Civil Espanyola comportà un seguit de canvis revolucionaris en el món rural aragonès que restà lleial a la República. Segurament, les transformacions revolucionàries més destacades foren les diverses col·lectivitats agràries establertes al llarg de la geografia aragonesa entre el 1936 i el 1938.
Els cultes mistèrics i el cristianisme Publicat el 15 de desembre de 2017 Durant els primers segles de la nostra era es produí la difusió dins l’Imperi romà d’una forma d’experimentar l’espiritualitat a la que els historiadors han anomenat com a cultes mistèric-orientals.