Relacions de poder, Forces Armades i la Corona en torn al 23-F Publicat el 15 d'octubre de 2016 La relació entre el Rei Joan Carles I i Adolfo Suárez constitueix un dels punts bàsics d’aquest article, ja que segons tots els autors consultats i el material publicat fins l’actualitat, el monarca jugarà una influència decisiva sobre el president Suárez des de que li entregarà la seva confiança després de la dimissió d’Arias Navarro l’1 de juliol del 1976 fins pocs mesos abans del cop d’Estat.
Els orígens catalans del Partit Popular (II) Publicat el 15 d'octubre de 2016 Seguim amb l'article sobre els orígens catalans del Partit Popular, com explicàvem en la primera part de l'article, ara explicarem com encararen els fraguistes l'aparició de les associacions polítiques dins el marc del franquisme, el naixement de Reforma Democràtica de Catalunya o el deteriorament de la imatge de Fraga.
Sança de Mallorca: mulier divinitus edocta et supernis irradiata fulgoribus Publicat el 15 d'octubre de 2016 El 28 de juliol de 1345 la reina Sança de Mallorca moria i era enterrada al monestir de la Santa Creu de Nàpols, la doble representació que hi havia a la seva tomba ens parla d’una sobirana polifacètica; estratega, diplomàtica, mística, devota i amb grans dots polítics. Les seves fundacions monàstiques honrarien la seva memòria, els seus escrits donarien testimoni de les paraules que pronuncià i dels debats teològics en els quals va participar, finalment la seva iconografia parlaria de la seva forta personalitat i convicció espiritual. En aquest primer article dedicat a la seva figura analitzem l’important paper que va tenir la reina en els afers d’estat i les distintes accions polítiques que desenvolupà durant el seu regnat a Nàpols, així com els seus dots organitzatius, diplomàtics i polítics que eren un viu reflex de la seva educació i preparació com a sobirana. La “dita santa regina”, en paraules d’Eiximenis, ha esdevingut fins els nostres dies una figura extraordinària, de qui val molt la pena dedicar unes línies i aprofundir en la seva vida per conèixer-la de més a prop.
Cel roig a l’Espanya republicana (1931-1932) Publicat el 15 d'octubre de 2016 La Revolució Russa (1917) va suposar un gran impacte per a una Europa que resistia encara a les desgràcies d’un enfrontament a gran escala que s’havia mostrat a priori revelador i esperançador.
La llegenda del Preste Joan (II): evolució i pervivència del mite medieval (s. XV-XVI) Publicat el 15 d'octubre de 2016 Marco Polo (1254-1324), considerat el viatger medieval per antonomàsia, i per extensió l’obra literària que glossa els seus viatges, ha deixat una empremta important dins la cultura occidental.
Miquel Mateu, un dels més grans exponents del franquisme català (III) Publicat el 15 d'octubre de 2016 osep Pla ens dóna l’entrada per reempendre el fil del protagonista: “Mateu és un personatge sinistre, un burgès dominat per la por, per una ànsia econòmica sense límits, l’autèntic representant del franquisme a Catalunya”.