«S’ha de fer compatible el dret de conèixer el patrimoni amb el de la gent que viu en aquests llocs» – Entrevista a “La Bullanga” Publicat el 15 de juliol de 2021 Estem molt orgullosos de la metodologia que hem creat, independentment de l’èxit que acabem tenint. Això al final, no dependrà tant de nosaltres, però haver aconseguit crear un model on hem aportat una sèrie de valors com interactivitat, inclusió, sostenibilitat, divulgació… i que ho puguis escalar no únicament a barris d’aquesta ciutat, sinó que tindria potencial per aplicar-se a altres llocs… és important, perquè en el fons el que estàs proposant és reivindicar i redescobrir llocs que, pels temps de voràgine i massificació turística en què ens ha tocat viure, han quedat molt distorsionats.
Roque Dalton: el poeta militant Publicat el 15 de juliol de 2021 Deia Luis Alvarenga que al tractar la vida del poeta Roque Dalton s’havia de separar la llegenda de l’home atès que, sovint, el record que tenim d’un personatge o una celebritat vingui ve marcat per quin va ser el seu final (sobretot si va ésser particularment escabrós).
Col·lectivitzacions durant la Guerra Civil a Catalunya Publicat el 15 de juliol de 2021 Un dels grans tresors historiogràfics que ens deixà la devastadora Guerra Civil espanyola és, sens dubte, la implantació de l’autogestió de la producció i dels serveis en la societat catalana a partir de la voluntat dels obrers revolucionaris de 1936. Un fenomen, en línies generals, poc conegut, polèmic, que ha portat a multitud d’interpretacions i que segueix sense tenir posicions argumentals amb una solidesa suficient com per determinar, a dia d’avui, una posició consensuada i irrefutable.
El sorgiment de l’enfocament experimental durant els segles XVI i XVII: entre la tradició i la revolució Publicat el 15 de juliol de 2021 La revolució científica no va existir" és la frase provocadora que inicia el llibre "The Scientific Revolution" (1996), de l'historiador Steven Shapin. Una afirmació que posa en qüestió la idea generalitzada que atribueix el sorgiment del mètode científic.
Hug Roger III: l’últim comte de Pallars Publicat el 15 de juliol de 2021 Hug Roger III de Mataplana (1435-1508), comte del Pallars, és sense cap mena de dubte un dels personatges més excepcionals de la història medieval de Catalunya. Aquest noble visqué uns temps difícils que anaven a cavall entre el món medieval i el món modern.