«La Renaixença no és l’inici del catalanisme. Més que buscar la peculiaritat de la Renaixença, el que hauríem de fer és inserir-la en un context global de moviments regionalistes a mitjan del segle XIX» – Entrevista a Arnau Mayans Publicat el 2 d'octubre de 2018 Seràs un dels professors convidats als cursets sobre la història del catalanisme que estem organitzant Ab Origine conjuntament amb Òmnium Cultural - Eixample. Com serà la sessió amb la qual inauguraràs els cursets?
Les oblidades de les oblidades a la prehistòria: infants, persones discapacitades i ancianes Publicat el 15 de setembre de 2018 Durant un ampli període, la historiografia prehistòrica ha marginat de manera sistemàtica a diversos col·lectius, enfocant-se en els homes adults i fent-ho segons el biaix de les societats contemporànies.
«Civilització» i «barbàrie»: la destrucció del món indígena per les repúbliques americanes Publicat el 15 de setembre de 2018 Havent assolit la independència d’una Espanya immersa en convulsions internes, els nous Estats llatinoamericans nasqueren sense Nació.
Bruixeria al segle XX: creences i supersticions al segle de les avantguardes Publicat el 15 de setembre de 2018 Quan es parla de bruixeria no es pensa, normalment, en el segle XX; sempre es tira la vista a l'Edat Mitjana i a l'Època Moderna, sense aplegar a pensar que les llegendes i supersticions sobre bruixes i dimonis poden aplegar, en el temps, molt més prop del que es creu.
Com ressuscitar a l’Antic Egipte: alguns aspectes del seu univers funerari Publicat el 15 de setembre de 2018 Una de les característiques de la religió de l'antic Egipte va ser el seu anhel per aconseguir la vida eterna. Per assolir-ho, van idear una complexa maquinària ideològica, la qual va evolucionar durant l’extensa civilització faraònica. Temples, piràmides, sarcòfags, amulets, papirs màgics, materials per a la momificació... tot aquest aparell fúnebre permetia la resurrecció del difunt. A continuació es presentaran alguns aspectes d'aquest món funerari que permetran apropar-nos a les seves creences i univers mental.
La Batalla de Lepant: crònica d’un enfrontament naval Publicat el 15 de setembre de 2018 Al llarg de la història europea i mundial, moltes vegades s’ha assistit a guerres entre estats i poblacions, mogudes per un cec sentiment religiós i per aquest motiu considerades com a guerres de religió.
Defensa, estratègies i tàctiques militars a l’Europa feudal Publicat el 15 de setembre de 2018 Existeixen moltes branques disciplinàries de la Història que estudien des de diferents perspectives les societats humanes, la seva identitat i la seva mentalitat: història política, història econòmica, història espiritual, història de l’alimentació, història de la indumentària, etcètera.