En nom d’Odin, amén. La sincrasi a les Sagues dels islandesos Publicat el 15 de juliol de 2016 Un fenomen televisiu dels últims anys ha revitalitzat l’interès per la història escandinava, però el cert és que es continua caient en els mateixos tòpics. La religiositat precristiana no n’és exempta, i sovint s’interpreta a partir de fonts cristianes posteriors, com és el cas de les sagues dels islandesos. Encara que el cristianisme tingué una entrada relativament pacífica a Islàndia i s’adaptà ràpidament al context cultural d’Islàndia, la genuïna literatura que esdevindria més tard comptaria amb una influència cristiana major de la que se li acostuma a voler donar.
Els orígens de la (des)Unió Europea Publicat el 15 de juliol de 2016 La unitat de la Unió Europea (no confondre amb Europa) està més en dubte que mai. El Brexit ha obert definitivament una crisi política sense precedents... des de 1945.
La llegenda del Preste Joan (I): creació i evolució del mite medieval (s. XII-XIII) Publicat el 15 de juliol de 2016 Segons afirma el gran historiador francès Jacques Le Goff, autor de nombroses obres relatives a la història de la cultura i el pensament medieval, els límits entre allò real i allò imaginari són variables i més o menys estrets en funció del moment.
Haití: la perla oblidada del Carib Publicat el 15 de juliol de 2016 Des de l'actualitat, en pensar en l'herència del primer establiment europeu a Amèrica hem de posar els nostres ulls sobre Haití. Ens vindrà al cap el país més castigat per la pobresa de l'Amèrica Llatina, un dels països més empobrits del món.
«Els samurai apareixen per la desídia dels cortesans vers les províncies» – Entrevista a Jonathan López Vera Publicat el 15 de juliol de 2016 Al Campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona (UPF), on vàrem estar parlant amb ell durant gairebé 45 minuts, és una figura molt respectada i, tot i que jove, és un secret a veus que molts dels seus professors i companys busquen el seu consell i el tracten amb molta deferència. Ell és en Jonatan López Vera, expert en estudis d’història d’Àsia i autor del llibre Historia de los Samurais (Satori), de publicació recent. Quina estructura política concreta té el Japó que permet unificar tots aquests soldats professionals d’arreu del país al voltant de la figura del poder central, resumida en l’Emperador? Contra qui lluiten aquests primers samurais?