Per citar aquesta publicació

Plà, Martí (2015) "La tragèdia de l'SS Eastland", Ab Origine Magazine, Curiositats(21 Maig) [en línia].
Tags

La tragèdia de l’SS Eastland

Us imagineu un vaixell que naufraga estant amarrat al port? Doncs això és el que li va succeir al creuer americà SS Eastland. Des del moment en què va acabar de ser construït va tenir problemes per culpa del seu pes excessiu o la mala situació del seu punt de gravetat. El dia de la seva inauguració, l’aigua va anegar passadissos, mesos després va patir un motí a bord, i fins i tot va xocar contra un remolcador, quedant destruïda part de l’embarcació. Tot això no van ser més que avisos de la desgràcia que va succeir: el juliol de 1915, tres anys després de l’enfonsament del Titanic, el vaixell va quedar totalment tombat quan encara no havia sortit de port, a Illinois. Quin va ser el motiu? Precisament el naufragi del Titanic va fer extremar les mesures de seguretat dins els vaixells, motiu pel qual l’SS Eastland duia més pes en bots salvavides. El gran error va ser no tenir-ho en compte a l’hora de redistribuir el nombre de passatgers, i l’embarcació es va omplir més del compte, carregant molt més pes del que podia suportar.  A més, els passatgers es van desplaçar en massa cap a un dels costas de l’embarcació després d’uns moviments sospitosos d’aquesta, i algunes cambres es van començar a omplir d’aigua. El resultat va ser que aquella banda de l’Eastland on hi havia més passatgers es va començar a enfonsar fins a quedar en posició totalment horitzontal. Van morir un total de 845 persones, ofegades o colpejades per mobiliari del vaixell, i no van ser més gràcies a la proximitat d’altres embarcacions del port que van ajudar en l’evacuació dels supervivents.

Jack Woodford, escriptor, va publicar a les seves memòries: “Semblava una balena a punt de fer la migdiada. No podia creure el naufragi d’aquell vaixell, amarrat en unes aigües tranquil·les, en calma, sense un incendi, sense una explosió, sense res. Pensava que m’estava tornant boig.

Per cert, la vida de l’embarcació no va acabar aquí: va passar a la Reserva Naval d’Illinois, va ser rebatejat com SS Wilmette i es va convertir en un vaixell de guerra, fins a ser venut com ferralla l’any 1946.

Pàgina web de la societat memorial de l’SS Eastland:

http://www.eastlandmemorial.org/index.shtml

Tags

Comparteix i comenta-ho a les xarxes

Compartició en twitter
Compartició en facebook
Compartició en email

Per citar aquesta pubicació

Plà, Martí (2015) "La tragèdia de l'SS Eastland", Ab Origine Magazine, Curiositats(21 Maig) [en línia].
Popular

Relacionat