Per citar aquesta publicació

Plà, Martí (2016) "La fotografia del fantasma d'Abraham Lincoln", Ab Origine Magazine, Curiositats(13 Juliol) [en línia].
Tags

La fotografia del fantasma d’Abraham Lincoln

Al segle XIX, l’esoterisme i els fenòmens paranormals van tenir un gran ascens de popularitat, i es van posar de moda. Com acostuma a passar, davant d’una novetat sempre hi ha persones acostumades a treure’n partit. Van començar a néixer diversos ‘experts’ dels fenòmens paranormals, que oferien contacte amb difunts mitjançant sessions espiritistes i, fins i tot, fotografies d’avantpassats. Tot això, evidentment, per un preu. La quantitat de diners variava: de vegades, els clients eren simplement persones que volien assegurar-se de què els seus difunts estaven bé, i en volien guardar un record –recordem que la guerra de secessió americana havia segat moltes vides joves. Però també existien sessions més exclusives i cares, reservades a les persones de classe alta.

Mary Todd Lincoln
Mary Todd Lincoln.

Una d’aquestes persones va ser, per exemple, Mary Todd Lincoln, viuda d’Abraham Lincoln, mort l’any 1865. L’expresident dels Estats Units, un dels més populars i estimats encara, és víctima de nombroses llegendes sobre el seu fantasma a la Casa Blanca. Però va ser Mary Todd qui va aconseguir-ne una prova gràfica. L’any 1869 va visitar a William H. Mumler, un prestigiós fotògraf d’esperits. La viuda del president es va presentar sense donar a conèixer la seva identitat fins al moment exacte de fer la fotografia, en què es va aixecar el vel. Posteriorment, es va revelar una imatge increïble: Abraham Lincoln agafava per l’espatlla la seva exdona, en un gest reconfortant.

La fotografia era un dels molts fraus comesos per Mumler, que no tenia les tècniques avançades d’avui dia, però sí que era un mestre d’utilitzar la doble exposició per aconseguir efectes espectaculars en les seves imatges. La controvèrsia va estar servida, i Mumler va dir no saber qui era exactament la senyora que es va exposar a la foto. És possible que no la reconegués, però que algú altre l’advertís de la identitat de la seva clienta. Quan aquesta fotografia va ser revelada, Mumler ja estava sent jutjat per frau, i al judici es va demostrar que era possible, i no gaire complicat per als experts, realitzar aquests muntatges.

Una altra mostra de fotografia de Mumler
Una altra mostra de fotografia de Mumler.

Així doncs, qui vulgui veure el fantasma de Lincoln haurà de seguir buscant, ja que l’única prova gràfica que existeix és tan falsa com la resta de fotografies de Mumler. Tot sembla indicar que el fotògraf va iniciar-se en aquest cap paranormal per error, a causa d’una fotografia en la qual van aparèixer restes d’un negatiu anterior. Però el clima propici per l’esoterisme li va fer veure el gran negoci, i arribava a cobrar cinc vegades el preu normal d’una fotografia, sense cap garantia d’aparicions. Per qui l’interessi el tema del naixement dels fenòmens paranormals, les sessions lucratives i el frau, recomano veure la primera part de la pel·lícula “La herencia Valdemar”.

Tags

Comparteix i comenta-ho a les xarxes

Compartició en twitter
Compartició en facebook
Compartició en email

Per citar aquesta pubicació

Plà, Martí (2016) "La fotografia del fantasma d'Abraham Lincoln", Ab Origine Magazine, Curiositats(13 Juliol) [en línia].
Popular

Relacionat