Per citar aquesta publicació

Equip Editorial (2022) "Editorial: arts, pinzellades diacròniques", Ab Origine Magazine, 76(setembre) [en línia].
Tags

Editorial: arts, pinzellades diacròniques

Deia Ernst Gombrich en la seva obra magna, «The Story of Art» (1950), que no existeix, realment, l’Art, sinó que existeixen artistes, i que si bé en altres temps aquests dibuixaven toscament les formes d’un bisó sobre la paret d’una cova, avui compren pintures i tracen cartells per les estacions del metro. Entre uns i altres han existit molts artistes, i tots ells han fet art.

Seguint aquesta afirmació, a partir del canvi de paradigma sobre les arts i els artistes al Renaixement, també hi ha un canvi en la consideració i estudi d’aquestes. Tanmateix, a partir d’aquí, la paraula Art ha admès moltes definicions al llarg dels segles i s’ha analitzat des de diferents vessants teòrics. De la mateixa manera, s’ha pogut afrontar el fenomen artístic des de punts de vista i vessants metodològics diversos.

Paral·lelament, però, al llarg de la història, la Història de l’Art sovint ha estat considerada com una «ciència auxiliar». És per aquest motiu, que l’equip editorial ha cregut convenient destacar la importància històrica i historiogràfica d’aquest àmbit d’estudi en aquest número especial.

Per tant, presentem el número setanta-sis on tractem diverses èpoques de la Història de l’Art a través de diferents mètodes d’anàlisi. Arnau Mallafré inicia l’especial amb un article sobre art egipci en el regnat d’Amenhotep III. A continuació, Alba Pampalona s’endinsa en l’art romànic de la Seu d’Urgell i d’Andorra. Tamar Mejías ens parla sobre la tapisseria flamenca i els tapissos a Catalunya seguit de Gemma Pallarès, que ho fa sobre la moda i indumentària femenina en el modernisme. Finalment, tancarem el número amb Joan Gabàs, que ens parla sobre la iconografia de Sant Sebastià com a icona queer. A tall de cloenda, a l’entrevista d’aquest número hem aprofitat per parlar sobre mercat de l’art medieval i qüestions patrimonials, amb Alberto Velasco, doctor en història de l’art medieval i professor de la Universitat de Lleida i de la Universitat Oberta de Catalunya.

Així doncs, amb aquestes premisses l’Equip editorial presentem aquest especial amb diversitat d’estils artístics i diferents aproximacions a aquesta ciència. Seguint la nostra línia editorial, volem continuar donant veu a investigadors joves d’aquest àmbit i ser un espai de divulgació en català de la Història de l’art.

Tags

Comparteix i comenta-ho a les xarxes

Compartició en twitter
Compartició en facebook
Compartició en email

Subscriu-te a la nostra newsletter

Per citar aquesta pubicació

Equip Editorial (2022) "Editorial: arts, pinzellades diacròniques", Ab Origine Magazine, 76(setembre) [en línia].
Popular

Subscriu-te a la nostra newsletter

Relacionat