Des de la revista de divulgació històrica Ab Origine hem decidit donar suport i secundar la vaga feminista convocada per demà, dia 8 de març de 2018. És per això que aturarem tota l’activitat de la revista durant aquesta jornada.
Com ja vam fer en altres convocatòries de vaga (per exemple, la del 3 d’octubre de 2017), des de l’Equip Editorial d’Ab Origine ens veiem amb el compromís de posicionar-nos obertament davant d’aquestes mobilitzacions. Com a historiadores i historiadors, agents no aïllats de les dinàmiques socials que ens envolten, entenem que la divulgació històrica és una tasca necessària, una eina de conscienciació social i de recuperació d’un passat històric que ha d’incidir de forma clara a la societat actual per tal de generar pensament crític sobre una base de coneixement rigorosa. La Història, per tant, no és només una ciència academista, sinó una branca del coneixement social essencial per qualsevol societat que es vulgui democràtica.
Som conscients de la invisibilització de les dones en l’estudi del passat, una dinàmica que, si bé és cert que porta algunes dècades capgirant-se a partir de la insistència d’algunes historiadores compromeses amb el feminisme, segueix reproduint-se tant en el món acadèmic com fora d’aquest –mitjans de comunicació o diferents institucions culturals, per exemple. És per això que reivindiquem la necessitat de la divulgació històrica com a eina per donar a conèixer a la societat la realitat històrica de la forma més completa i plural possible, i l’obligació de recuperar i reivindicar les vivències de tantes dones, anònimes o no, que van construir el nostre passat i que constitueixen avui la nostra genealogia femenina. També és necessari que la perspectiva de gènere ompli tots els treballs de recerca històrica, perquè aquests parlin de totes i tots, i ens permetin generar una història global.
No es tracta, per tant, de recuperar noms solitaris de dones concretes, sinó de construir un coneixement històric que inclogui totes aquelles dinàmiques socials, culturals i econòmiques que afectaven el nostre passat, també aquelles que sovint quedaven amagades dins la llar i no es visualitzaven a l’esfera pública: aquelles relacionades amb la vida femenina. Cal parlar de cures, d’economia domèstica, d’estructura familiar, de relacions personals, de discriminacions, de dones que trencaren la norma… I això suposa una nova manera de fer història.
Coneixem de prop, a més, la realitat del món de les ciències socials, on les dones tenen sovint dificultats per fer sentir la seva veu. Aquesta situació encara s’agreuja més en el món acadèmic, on hi ha un sostre de vidre que impedeix a moltes dones arribar a les capes altes de la jerarquia universitària. A més, les dificultats que presenta la universitat per conciliar el món laboral i la vida familiar són importants (no es comptabilitzen els mesos de baixa per maternitat o embaràs en el còmput de mesos dedicats a la recerca, suposant una evident desigualtat respecte els homes).
És per tot això que el següent número de la nostra revista, el del mes de març, serà realitzat únicament per dones. Som conscients de la discriminació positiva que suposa aquesta mesura, i la no resolució de la problemàtica actual, però creiem que pot ser un petit gest que ajudi a la recuperació del passat femení i a la reivindicació del lloc que es mereixen les dones dins el món de les Ciències Socials en general i la Història en concret.
Cridem, per tant, a participar de les diferents mobilitzacions que es desenvoluparan durant el dia de demà.
7 de març de 2018