Per citar aquesta publicació

Plà, Martí (2015) "Alta tecnologia per sobreviure a un atac nuclear", Ab Origine Magazine, Curiositats(20 Juny) [en línia].
Tags

Alta tecnologia per sobreviure a un atac nuclear

Situem-nos a l’any 1951, en el marc d’una Guerra Freda que no ens és gaire llunyana. Les relacions entre els Estats Units i la Unió Soviètica eren molt tenses, i el perill d’un atac nuclear era real, tant, que els homes més poderosos del país nord-americà tenien refugis preparats per si succeïa la catàstrofe. Sens dubte, aquest tipus de defensa quedava molt lluny de l’abast de la gran massa ciutadana, que no s’ho podia permetre. Va ser aleshores que el govern americà, concretament l’Administració de Defensa Civil, va elaborar un documental de 9 minuts titulat “Duck and cover”, que traduït literalment vol dir “ajupir-se i cobrir-se”. I aquesta va ser la seva gran campanya de propaganda: davant un possible atac nuclear comunista, els americans havien d’ajupir-se i amagar-se. Al vídeo veiem escolars cobrint-se sota les taules de les aules, i fora de l’edifici ja es podia desfermar l’apocalipsi, que ells estaven protegits de qualsevol mal. Però què passa si l’atac et sorprenia enmig del carrer? Cap problema, existien alguns refugis per a civils repartits per tot el país, construïts amb materials d’alta qualitat. Fins i tot van utilitzar una mica de ciment! També podia succeir que en el moment d’estar al carrer no fossis a prop de cap refugi, i en aquest cas la solució era evident: llençar-te a terra i situar-te en posició fetal contra un mur. I tot solucionat; l’explosió et provocaria, com a molt, algunes taques a la roba. Ah, però, i si resulta que en el moment catastròfic et trobaves enmig del camp, celebrant un pícnic amb els teus amics i familiars? No pateixis, només cal que t’estiris a terra i et cobreixis amb les estovalles, que tenen un reconegut poder anti-radiació.

Duck and coverTot això ve rematat per la presentació del documental: la tortuga Bert amagant-se a la seva closca quan un animalet li col·loca un petard a l’esquena.

Aquí teniu el vídeo original del Duck and Cover, us asseguro que val la pena de veure’l. I ja sabeu, si mai esclata la tercera guerra mundial i tenim un festival d’atacs atòmics, no patiu! Feu cas a la tortuga Bert, seguiu les instruccions del documental, i la continuïtat de l’espècie humana està assegurada. I el que ens estalviarem en refugis!

Tags

Comparteix i comenta-ho a les xarxes

Compartició en twitter
Compartició en facebook
Compartició en email

Per citar aquesta pubicació

Plà, Martí (2015) "Alta tecnologia per sobreviure a un atac nuclear", Ab Origine Magazine, Curiositats(20 Juny) [en línia].
Popular

Relacionat